След затварянето на обичайните маршрути към Европа заради пандемията от

...
След затварянето на обичайните маршрути към Европа заради пандемията от
Коментари Харесай

Мароканските трафиканти прибягват до нов, по-дълъг маршрут за трафик на наркотици в Европа

След затварянето на нормалните направления към Европа поради пандемията от ковид мароканските наркотрафиканти прибягват до заобиколни пътища, в това число посредством потребление на пренасящи храни камиони и риболовен лодки, с цел да прекарват отглеждан в страната канабис до пазара, твърди полицията.
От март Мароко е въвело национална карантина, която спря по-голяма част от придвижването сред градовете и затвори въздушните и морските си граници, в опит да забави разпространяването на ковид.

Това също блокира нормалните направления за наркотрафик.

Преди това трафикантите вземаха канабис, отглеждан в северните планини Риф, превозваха го с камиони на къса отдалеченост до средиземноморския бряг, след което го прекарваха през морето с моторници или прикрит в търговски кораби при ежедневните им пътувания.

Извършените наскоро залавяния на контрабандни колета обаче демонстрират, че трафикантите са принудени да прибягват до различен, по-дълъг маршрут - посредством камиони с храни през Мароко, а по-късно с риболовен лодки, отплаващи от атлантическите пристанища, сподели представителят на полицията и вътрешното разузнаване Бубкер Сабик.

Успехите на полицията в разбиването на трафикантските мрежи по време на карантината са знак за " фрапантна смяна " в методите на трафикантите, като незаконните групи " избират отдалечените от Европа крайбрежия, изискващи дълги и скъпи задморски пътувания, в опит да намерят по-сигурен маршрут ", съобщи той.

Само 14 километра разделят Танжер от Испания през Гибралтарския пролив, само че маршрутът от атлантическото крайбрежие постанова дълго пътешестване и срещи в морето с европейски трафиканти в интернационалните води.

Този път изисква също траещ с часове транспорт на опиатите от Риф до отдалеченото крайбрежие на Сиди Абед, на 217 км южно от Рабат, посредством потребление на камиони с храни, чиито водачи имат разрешителни за пътешестване в изискванията на карантина, сподели Сабик.
Полицията е конфискувала 32,6 тона канабисова смола, известна като хашиш, по време на карантината и 62 тона от началото на годината, по отношение на конфискуваните 210 тона предходната година.

Залавянето на колета с опиати в Северна Африка и Близкия изток демонстрира, че рестриктивните мерки, въведени поради ковид, не съумяват да спрат наркотрафика, защото европейските клиенти купуват повече за да устоят до края на карантината, оповестява в отчет организацията на Организация на обединените нации за опиатите.

Мароко е подхванало огромни стъпки в ограничението на производството на опиати през това столетие, посредством предложение на фермерите на дотации, с цел да отглеждат други култури, като площите, употребявани за развъждане на канабис, са намалели от 134 000 хектара през 2003 година и са се нормализирали на ниво от 47 000 хектара преди шест години.

Въпреки че трафикът на канабис продължава, рестриктивните мерки, наложени поради ковид, изцяло стопираха пратките с кокаин, преминаващи през Мароко - бивш директен пункт на дрогата към Европа, сподели Сабик
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР