След затваряне на ТЕЦ-овете губим 3,2 млрд. евроЗатварянето на въглищните

...
След затваряне на ТЕЦ-овете губим 3,2 млрд. евроЗатварянето на въглищните
Коментари Харесай

ГЕРБ: Застрашена е енергийната сигурност на България

След затваряне на ТЕЦ-овете губим 3,2 милиарда евро
Затварянето на въглищните централи е еднакво на затваряне на четири реактора на АЕЦ “Козлодуй ”

83% от силата в света се добива от изкопаеми горива

Спешно привикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента поради записания ангажимент в Плана за възобновяване и резистентност за закриване на въглищните мощности желаеха в декларация от парламентарната естрада ГЕРБ-СДС.

“Ангажиментите в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) заплашват енергийната сигурност на страната, уважаеми господин президент, свикването на Консултативен съвет за национална сигурност не търпи отсрочване ”, съобщи от парламентарната естрада депутатът Делян Добрев.

Той разясни, че осъществяването на уговорките по проекта ще докара до стесняване на стопанската система с 4 на 100. “Виновните за поемането на това заричане пред Брюксел да се проверяват от способените органи ”, настоя той.

Добрев бе безапелационен, че затварянето на въглищните централи е еднакво на това България да затвори четири реактора на АЕЦ “Козлодуй ”.

Страната ни би трябвало да прекрати и всевъзможен експорт на електрическа енергия, защото след затварянето на тецовете ще загубим 3,2 милиарда евро, което е равно на целия ни годишен експорт на електрическа сила, уточни Добрев.

“Износът на ток е рекорден през тази година и възлиза на 10,8 млн. мегаватчаса до 13 ноември 2022 година. Тоест износът е съвсем толкоз, с колкото би трябвало да понижим производството на електрическа енергия. До 2026 година ще стане вносител на електрическа енергия ”, означи Добрев.

Затварянето на въглищните централи ще е гибел за България и ние слагаме под въпрос нашите контрагенти, които купуват от нас електрическа енергия, в спешна обстановка, предизвести и икономическият специалист Мика Зайкова.

Тя изясни, че близо 83%, от силата в света се добива от изкопаемите горива. “Затварянето на въглищни централи не е нещо, което може да се реши от през днешния ден за на следващия ден - нито в границите на една, нито в границите на 2-3 години. От зелените сили - вятър и слънце, се получава единствено 1,75% от цялата сила. Това значи нови съоръжения, тъй като вятърът и слънцето са краткотрайно събитие. На бизнеса и семействата има би трябвало надеждна сила, която да тече всеки ден ”, акцентира Зайкова.

Нови условия

 
„ Възраждане “ в отбрана на ТЕЦ-овете
 



С поетите задължения към Европейски Съюз по отношение на Плана за възобновяване и резистентност се задължава единствено до 3 години - до края на 2025 година, да понижи своите въглеродни излъчвания с 40% и то при изискване, че те и сега са с 50% по-ниски от преди 10 години. Това съобщи на брифинг в Народното събрание водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов. Той насочи покана към всички парламентарни партии за диалози по предоговаряне на изискванията по Плана.

“Нашите съперници в пленарна зала поясняват това не като затваряне на ТЕЦ-овете, а като понижаване на тяхната продуктивност и потенциал. Но дали те ще останат официално да работят, няма значение. А всеки миг може да бъдат признати такива правила, които да задължат да затворим всички ТЕЦ-ове ”, сподели Костадинов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР