След заседание на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници

...
След заседание на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници
Коментари Харесай

Общинските болници към управляващите: Спрете! Не знаете къде отивате!

След съвещание на Управителния съвет на Сдружението на общинските лечебни заведения в България за разискване на обстановката все още, уведомяват, че се е взело единомислещо решение за народен митинг под мотото: „ Спрете унищожаването на общинското опазване на здравето! “. Протестът ще се организира на 15.01.2018 година от 12 до 13 ч. по местоположение на общинските лечебни заведения и ще се показва в прекратяване на работа на лечебните заведения за болнична здравна помощ за този един час, като пациентите в незабавно и животозастрашаващо положение ще бъдат обслужвани.
Като незабавни ограничения за краткотрайно прекъсване на разрухата в общинското опазване на здравето УС на СОББ предлага:
1. Отпускане на целева дотация от републиканския бюджет в размер на 30 млн. лева за финансово излекуване на общинските лечебни заведения, намиращи се отвън столицата и регионалните градове.
2. Спешно погашение на надлимитната активност за последните две и половина години и незабавно увеличение на цените на клиничните пътеки, покриващи всеобщата патология и изпълнявани най-вече в общинските лечебни заведения.
3. Спешно да се провокира спор за развиването на българското опазване на здравето, на който всяка една от заинтригуваните страни да предложи повсеместен модел за система на опазване на здравето, допускащ с ресурса, с който страната ни отделя, да се реализиран по-добри резултати.

Публикуваме мнението на Сдружението на общинските лечебни заведения в България за оповестяване на народен митинг:
„ До това решение се стигна откакто променяните с годините условия сътвориха конюнктура, при която те повече не могат да извършват своите отговорности. Изхождайки от непоправимите тежки последствия при закриването на коя да е общинска болница за обслужваното население, се прави евентуално финален опит от наша страна, за привличане на вниманието върху непрестанно възходящите проблеми в системата на опазване на здравето. На 09.01.2017 година решението за Национален митинг бе доказано на съвещание на УС на СОББ.

Как се стигна до това положение на общинското опазване на здравето?
Всичко стартира към 2000-та година с приемането на законите, определящи структурата и действието на здравната система в Република България. До този миг бяха реформирани индустрия, банки, селско стопанство и така нататък Независимо, че като част от резултатите на извършените промени можем да посочим жестоката икономическа рецесия и напускането на страната на почти 1 млн. индивида, се подходи по подобен метод. Под лозунга за промени и качество, държавните институции развиха забележителна активност. Народното събрание тогава сътвори и одобри трите съществени закона, а по-късно разгласява допълнително от 200 брой на Държавен вестник над 3000 промени в тях. До момента Министерският съвет и Министерство на здравеопазването непрестанно одобряват нормативни документи – постановления, наредби, стандарти и така нататък, с които доразвиха законодателната активност. Едва ли има човек в тази страна, който може да се оправи в тази джунгла от спорни, необезпечени и безсмислени условия. Според СОББ във всичко това водещ е правилото: Реформите задоволяват потребностите на реформиращите, а се заплащат от реформираните.
Господа Управляващи, с този митинг ние Ви споделяме: Спрете! Не знаете къде отивате! Продължавайки с нормотворчеството, увеличавате документния безпорядък в системата на опазване на здравето!

Реформата, провежданата от Вас, трансформира сътворения нормативен безпорядък в действителен в системата на опазване на здравето. Какъв различен отговор да дадем на следните невероятни парадокси:
• Нормално ли е, законът да дефинира за налична болница, където и да се намира на земното кълбо?
• Нормално ли е в Кюстендилска област да се хоспитализират 28 пъти по-малко пациенти, заболели от диабет на 100 000 население спрямо Пловдивска област? Заболяването се среща със сравнима периодичност.
• Нормално ли е в 12 области на страната за период от 4 години да не се хоспитализира нито един пациент с ревматологично заболяване
• Нормално ли е да се виждат болничните кревати, а да не се виждат леглата за сестрински грижи, в старешки домове и други – все едно не са свързани с здравна помощ? Да, в България има 150 болнични кревати допълнително на 100 000 поданици в съпоставяне със страните от Европейския съюз. И се желае да се редуцира този брой от леглата на общинските лечебни заведения. Но в страните от Европейския съюз има на 100 000 поданици допълнително 1000 кревати за сестрински грижи, а в България и дума не се загатва за разкриването в същия размер. Като че ли този проблем не се отнася за здравето и живота в който и да е миг на към 1% от популацията на България, оставено на волята на ориста. А в европейските страни за него се поставя непрекъсната безвъзмездна здравна грижа.
• Нормално ли е на границата сред 2006 и 2007 година, в резултат на нормативни промени, да се унищожат половината експертите по вътрешни заболявания, една четвърт от хирурзите и така нататък

Господа Управляващи, с този митинг ние Ви споделяме: Спрете! Системата на опазване на здравето става неуправляема! Продължавайки ще унищожите вечно невъзстановими човешки и материални запаси!
Населението на България за този интервал понижа с още 1 милион индивида. Република България твърдо зае първо място в Европа и едно от първите в света по смъртност. Населението последователно се концентрира в няколко града и стопански те се развиват, а останалата част на страната образува 3 от четирите най-бедни района в Европейския съюз.
В тази конюнктура общинските лечебни заведения работеха и правиха към 1/5 от болничната активност. Те оказват и досега налична здравна помощ за повече от 150 общини и към 2 млн. индивида. Но по този начин наречената промяна си взема своето. За последните 10 години към двадесет общински лечебни заведения прекратиха своето битие. За стотици хиляди, живеещи в отдалечени селища, неведнъж възрастни хора, преживяващи с оскъдни средства, опазването на здравето се трансформира в мираж. В забележителна част от останалите общински лечебни заведения започнаха процеси на деструкция. В 2011г., като последствия от нормативни промени, те изгубиха внезапно 25% от клиничните пътеки по които работеха до 2010 година Постепенно се закриваха отделения. Постепенно в резултат на безсмислено увеличение на условията за действие на лечебните заведения, съчетано с ограничение на финансирането и понижаване на популацията, се стигна до сегашната невъзможност. Незаплащането на част от осъществената активност, избрана като надлимитна /като че ли има надлимитно оживели хора/, в допълнение утежни финансовото положение. Част от медицинските фрагменти напуснаха, а млади не постъпват. С настъпването на 2017 година се увеличи минималната работна заплата на 460 лева, а от 1.01.2018 година към този момент е 510 лв.. Цените на клиничните пътеки, посредством които се заплаща активността на лечебните заведения са избрани 2007 година при минимална работна заплата 180 лева При тази обстановка множеството общински лечебни заведения стопански мъчно могат да съществуват.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР