След заседание на МС, министерствата на вътрешните работи, на транспорта и

...
След заседание на МС, министерствата на
вътрешните работи, на транспорта и
Коментари Харесай

Предприемат се съвместни действия с цел предотвратяване на тежки пътни инциденти по време на празниците

След съвещание на Министерски съвет, министерствата на вътрешните работи, на превоза и на регионалното развиване и благоустройство обединяват напъните си в осъществяването на всеобхватен контрол

По всички пътища в цялата страна ще има засилено полицейско наличие, както и около всички огромни търговски центрове. Целта ни е да предотвратим тежките пътни инциденти, съобщи вътрешният министър Валентин Радев по време на пресконференция в Министерския съвет във връзка с ограниченията, подхванати за сигурността на жителите по време на коледните и новогодишни празници. В пресконференцията участваха още министрите на превоза и на регионалното развиване и благоустройство Ивайло Московски и Николай Нанков, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Навсякъде по автомагистралите ще се движат патрули с пуснати светлини. Превантивно ще се стопират тези водачи, които са превишили скоростта. Ще се правят оптимално доста инспекции, с цел да не се допусне жители, използвали алкохол или наркотични субстанции да управляват превозни средства, посочи вътрешният министър. Той изясни, че планираният контрол демонстрира загрижеността на институциите. Предвидени са и сериозни мерки за сигурност по време на новогодишния концерт на столичния площад "Александър Батенберг ", където дежурни полицейски екипи ще следят за недопускане на възможни нередности.

По думите на министър Московски е осигурено взаимоотношението на екипите на АПИ и Пътна полиция. Взети са и превантивни ограничения, като ИА "Автомобилна администрация " ще проверява транспортни компании, главно за автобусни транспорти. Във всяка област ще има най-малко по един екип, който ще дава дежурства. Анализирани са конкретни точки, където се чака да е по -рисков трафикът, като там ще има мобилни екипи. „ Без значение какви ще са метеорологичните условия и през целия зимен сезон, и в почивните дни контролните органи ще си свършат работата, само че по-голям от човешкия фактор в придвижването няма “, подсети министърът. Московски осведоми, че зачестяват инцидентите с нерегламентирано преминаване през жп прелези при включена сигнализация. Той дефинира това като безумие и уточни, че по този начин водачите на автомобилите рискуват човешки живот.

Министър Николай Нанков добави, че на 21-и завършват всички поправки в страната, за да бъде обезпечено по-спокойно придвижване по празниците. Той увери, че работят в тясна връзка с Национален институт по метеорология и хидрология и в случай на планирани данни за утежняване на метеорологичната конюнктура, АПИ е ангажирана с подаване на редовна информация за положението на пътищата. Над 3000 машини ще са в подготвеност при нужда за разчистване. Нанков заяви също, че от петък стартира продажбата на новите винетни стикери, като ще има такива и за три месеца. Всички винетки ще важат от датата на закупуването им. Транспортният министър анонсира, че се работи по промени, които да гарантират безопасността най-малко на приблизително европейско ниво, а след празниците ще има нормативна база за активността на автосервизите.

Основната задача на екипната работа е опазването на човешкия живот, обобщиха тримата министри.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР