След заседание на коалиционния съвет ГЕРБ – Обединени патриоти управляващите

...
След заседание на коалиционния съвет ГЕРБ – Обединени патриоти управляващите
Коментари Харесай

Кой трябва да плаща първия ден от болничните?

След съвещание на съдружния съвет ГЕРБ – Обединени патриоти ръководещите излязоха с предложение първият ден от болничните да е за сметка на работещите. Все още не е ясно дали то идва от ГЕРБ или от патриотите.
Първият ден от болничния да не се заплаща: Колко ще изгубят майките? Вторият и третият ден остават за сметка на работодателя, а от четвъртия поема Национален осигурителен институт
Това предложение е направено по незадоволително законен метод – не е обсъждано нито от Министерския съвет, нито от Националния съвет за тристранно съдействие, разяснява в предаването „ Тази сутрин” ръководителят на парламентарната обществена комисия Хасан Адемов (ДПС).
Горанов за болничните: Създава се напрежение, което не съществува По думите на финансовия министър цялата ръководеща коалиция стои зад предлагането
Той попита за какво въпросът не е бил издигнат при внасянето на бюджета на Държавното публично обезпечаване и на държавния бюджет в Народното събрание.

По думите на Адемов това е посягане върху осигурителните права на работещите, откакто те дружно с работодателите заплащат солидарно вноска за този риск.

Според него казусът е в контрола върху подправените болнични и неналичието на ефикасен надзор не може да се трансферира на служащите и чиновниците.
Лидия Шулева за болничните: Сбъркан е и контролът, и заплащането Не бива да се опълчват двата стълба на пенсионната система, счита още тя
Председателят на парламентарната обществена комисия разяснява и казуса с пенсиите на хората, които първи ще получат пари и от втория дирек. Хасан Адемов счита, че ръководещите би трябвало да премислят коефицентът на редукция за тези хора, който сега е 20% и да го понижат. Мотивът му е, че за пенсиите от Националния застрахователен институт има субсидиране с 33% от страната, а за тези от частните фондове няма.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР