След заповедта, с която се разреши достъпът на публика до

...
След заповедта, с която се разреши достъпът на публика до
Коментари Харесай

Кортовете отново са отворени за публика, но при строго спазване на мерките

След заповедта, с която се позволи достъпът на аудитория до спортни мероприятия, провеждащи се навън, през днешния ден БФТ актуализира разпоредбите за осъществяване на надпревари.

Основните промени са в отпадането на условието състезателите да са единствено с 1 компаньон, опцията аудитория да следи надпреварите, само че при сядане през седалка и при съблюдаване на физическа отдалеченост от метър и половина сред присъстващите, както и отпадане на някои други ограничавания и забрани.

ПРАВИЛА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЪСТЕЗАНИЯ ОТ КАЛЕНДАРА НА БФТ В УСЛОВИЯ НА COVID-19 ЕПИДЕМИЯ

Приети на 21.07.2020 година, променени и допълнени на 05.08.2020 година

Основна цел на актуалните правила е обезпечаване на оптималната сигурност и използване на ограничения против разпространяването на ковид (COVID-19) при осъществяване на надпреварите от календара на БФТ. Основните правила на разпоредбите са:

Недопускане на скупчване на голям брой хора на едно място и наложително съблюдаване на отдалеченост от най-малко 1,5 метра на територията на комплекса.

Ограничаване на потребление на затворени пространства (неизползване на съблекални, строга рекомендация за изнасяне на офиси на основния арбитър, турнирния шеф и здравното лице навън и т.н.)

Превантивни ограничения (мерене на температура при влизане в комплекса, носене на маски от страна на длъжностните лица и т.н.)

ПОДГОТОВКА ЗА ДОМАКИНСТВО

Съгласно условията, уредниците на надпревари би трябвало да уведомят РЗИ за провеждането на съответното мероприятие. За всички шампионати от държавния календар уведомлението ще бъде изпратено централно от БФТ.

ЗАПИСВАНЕ

Записването за присъединяване се прави по телефона.

Препоръчва се заплащането на такса присъединяване да става по банков път, като клубовете-организатори посочат банковата си сметка в наредбата за надпреварата.

ПРОГРАМА НА МАЧОВЕТЕ

Главният арбитър е задължен да сложи начален час („ не преди... " ) на всеки мач от програмата.

ДОСТЪП ДО ТЕНИС КОМПЛЕКСА – ДОМАКИН НА СЪСТЕЗАНИЕТО

Препоръчва се състезателят да дойде на територията на комплекса не по-рано от 15 минути преди оповестеното начало на срещата си.

При влизане в комплекса на състезателя би трябвало да бъде измерена температурата с безконтактен термометър, като играч с нараснала температура (над 37,5 градуса) няма да бъдат допускан до срещата си (ще бъде записана загуба по медицински причини).

При влизане в комплекса състезателят и/или негов легален представител би трябвало да даде подписана декларация за присъединяване на лична отговорност и за липса на признаци на ковид или други инфекциозни болести. Декларацията следва да е авансово разпечатана и попълнена:

- за лица до 14 година – от родител/законен представител

- за лица от 15 до 18 година – от състезателя и от родител/законен представител

- за лица над 18 година – от самите състезатели.

Отговорност на клуба-организатор е намиране на личен състав за измерването на температурата и събирането на декларациите, както и обезпечаването на безконтактен термометър.

ПРЕСТОЙ В КОМПЛЕКСА

По време на престоя в тенис комплекса на състезатели, съпътстващи лица и фенове би трябвало да бъде спазвана отдалеченост от 1,5 метра.

Допуска се претовареност на най-много 50% (петдесет на сто) от седящите места за фенове, при настаняването им през една седалка и при съблюдаване на физическа отдалеченост от не по-малко от 1,5 метра.

Препоръчва се участниците да изоставен територията на комплекса не повече от 15 минути след края на мача си.

СЪБЛЕКАЛНИ И САНИТАРНИ ПОМЕЩЕНИЯ

По време на надпревари е строго целесъобразно да не се употребяват съблекални!

Ако клубът-организатор въпреки всичко реши да отвори съблекалните си за участниците, той има обвързване и носи отговорност да бъде основана организация за потреблението им от стеснен брой участници едновременно и да обезпечи почистването и дезинфекцирането им минимум един път на всеки час.

Тоалетните би трябвало да бъдат почиствани и дезинфекцирани минимум един път на всеки час.

НА КОРТА

Пейките/столовете за състезателите би трябвало да са ситуирани минимум на 1,5 метра една от друга, както и минимум на 1,5 метра от съдийския стол при мачове със арбитър на стол.

Преди и след завършването на мача състезателите не се поздравяват между тях и със съдията.

Препоръчително на всеки корт, наложително най-малко на всяка клетка би трябвало да има разполагаем на състезателите дезинфектант, който те да употребяват.

СЪДИИ И ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА

Строго целесъобразно е изнасяне на офиса на основния арбитър и турнирния шеф навън пространство.

В офиса на основния арбитър и турнирния шеф би трябвало да има дезинфектант разполагаем на длъжностните лица и участниците.

На закрити пространства е наложително, на открити – целесъобразно, турнирният шеф, основният арбитър и останалите съдии, здравното лице да носят защитни маски.

НАГРАЖДАВАНЕ

Препоръчително е награждаването на призьорите да се прави по категории (напр. единствено юноши единично, единствено девойки единично, единствено юноши двойки, единствено девойки двойки) за отбягване на общите награждавания и общите фотоси.

САНКЦИИ

Клуб-организатор, който не съблюдава условията според тези правила, предстои на наказания от страна на БФТ, в това число отнемане от домакинство на други прояви от календара.

Състезатели и/или съпътстващи лица, които нарушават актуалните правила и/или наложените от клуба-организатор правила и/или поставените от държавен и/или различен способен орган условия, подлежат на директна дисквалификация от шампионата.

ДРУГИ

Настоящите правила би трябвало да бъдат сложени на видно място в комплекса (на формалното табло, на входа на тенис комплекса, на входа на тенис клетките и т.н.).

Клубът-организатор би трябвало да изпрати до БФТ преди началото на шампионата подписана декларация, че се задължава да обезпечи спазването на разпоредбите и носи отговорност при допускане на нарушаването им. По време на надпреварата лична отговорност за съблюдаването на разпоредбите, за образуване на нужния екип за спазването им и за контрола носи Директорът на шампионата.

Въпреки предстоящите инспекции от страна на РЗИ и на БФТ за съблюдаване на тези правила, БФТ приканва всички състезатели, родители и треньори, ако виждат нарушение на разпоредбите от страна на клуба-организатор, неотложно да осведомят БФТ (на е-поща [email protected]).

Участниците в надпреварата са длъжни да подпишат декларация, че са осведомени с разпоредбите, за присъединяване на лична отговорност и за липса на признаци на COVID-19 и/или други инфекциозни болести. За малолетните състезатели тези заявления се подписват от техен легален представител, а за малолетните лица, с изключение на от състезателя, декларацията следва да е подписана и от един от законните му представители.

Клубът-организатор и БФТ носят отговорност за събирането, обработването и съхранението на персоналните данни на състезателите, техните родители и всички други лица, ангажирани в организацията и подготовката на надпревари от календара на БФТ и в това си качество се задължават да ползват прецизно условията на Закона за отбрана на персоналните данни.

Тези правила се ползват до момента в който не бъдат категорично променени и/или анулирани за всички надпревари по тенис на територията на Република България.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР