След започване на военния конфликт в Украйна се задълбочава кризата

...
След започване на военния конфликт в Украйна се задълбочава кризата
Коментари Харесай

Българският бизнес иска от държавата по-голяма енергийна компенсация

След започване на военния спор в Украйна се задълбочава рецесията с цената на електрическата енергия за небитовите консуматори. През последните няколко дни тя става все по-драматична и заплашва българските предприятия със прекъсване на работа, загуба на работни места, сериозен растеж на цените, вместо на приходите, и всеобщо обедняване.

Средната цена на електрическата енергия на Енергийната борса (БНЕБ) на сегмент „ Ден напред “ с продажба през днешния ден, 8 март, доближи 839.61 лева./MWh, като в някои пикови часове надвишава 1170 лева./MWh, което е безспорен връх.

Устойчив и пореден ценови растеж следим през последните дни както на нашия пазар, по този начин и на прилежащите районни и европейски пазари. На другия сегмент – „ Двустранни контракти “ – също през последните дни, се подписват покупко-продажби по месечни договори в диапазона 642 – 650 лева./MWh за базов товар. Тоест открити са ценови равнища, близо два пъти по-високи спрямо цените преди началото на военния спор. Пазарът на фючърси – както месечни, по този начин и за тримесечието – също показват сладкодумен над 50% растеж.

На фона на актуалната обстановка, настоящите ограничения от страна на държавното управление към този момент не са задоволителни. До края на месец март схемата за компенсиране на разноските на небитовите консуматори за употребяваната от тях електрическа сила в размер на 75% от разликата сред действителната пазарна цена за съответния месец на БНЕБ, пазар „ Ден напред “, и действителната пазарна цена за юли 2021 година (185.59 лева./MWh), само че не повече от 250 лева./MWh, е извънредно лимитирана и незадоволителна. Това се показва в позиция на четирите национално показани работодателски организации – АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, изпратена до министър-председателя Кирил Петков и виновните министри.

При средномесечна цена от 750лв./MWh, да вземем за пример, каквато към този момент е евентуално да бъде реализирана, компенсацията ще се ограничи до 250 лв., а ще останат дейно за заплащане от небитовите консуматори непостижимите 500 лева./MWh. При такава картина доста предприятия ще спрат работа. Безработицата ще нарасне стремглаво. В същото време, единствено в АЕЦ „ Козлодуй “, единствено за месец март, би се генерирал спомагателен запас (непланирана печалба) над 950 млн. лева, при нужен запас за компенсиране на всички консуматори на електрическа енергия на свободния пазар по сегашната формулата и без таван в размер на част от тази сума – сред 720 и 790 млн. лева (в взаимозависимост от електропотреблението за месеца), се показва още в позицията.

Работодателските организации упорстват в тази спешна обстановка, в незабавен порядък, да се подхващат ограничения, които да дадат нужната прогнозируемост и успокоение на небитовите консуматори по отношение на цената на електрическата енергия, тъй че да не се постанова ограничение на активността, загуба на работни места и понижаване на приходи на наетите лица.

" Смятаме, че такива ограничения могат да бъдат само отпадането на настоящия таван за компенсиране и ясно и изрично изразена позиция от страна на държавното управление, че срокът за погашение на обезщетенията ще бъде продължен до окончателното нормализиране на цените на електрическата енергия ", написа в позицията на бизнеса.

Тези две ограничения биха работили и в посока понижаване на общото равнище на инфлационния напън и по този начин ще поддържат покупателната дарба на приходите на всички българи.

Допълнително, настояваме без отсрочване държавното управление да осъществя поетия пред обществото явен ангажимент за значително облекчение на административните процедури при създаване на ВЕИ за лично ползване от предприятията. Солидарни сме с изразената от всички вас позиция, че това може да стане с процедурна смяна, като режимът от сегашния позволителен (с всички спънки и забавяния заради комплицирани и мудни съгласувателни процедури) стане просто осведомителен. Това е едно също бързо постижимо решение, на с дълготрайни позитивни резултати както върху българските предприятия, по този начин и върху електроенергийния ни пазар в целокупност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР