След заплахи от транспортния бранш за протести предизборно ГЕРБ отложиха

...
След заплахи от транспортния бранш за протести предизборно ГЕРБ отложиха
Коментари Харесай

Предизборно отлагат тол системата

След закани от транспортния отрасъл за митинги предизборно ГЕРБ отложиха започването на тестванията за тол системата. Това стана ясно през вчерашния ден след среща на сектора при премиера Бойко Борисов с присъединяване и на районния министър Петя Аврамова, на заместника й, виновен за въвеждането на тол системата, Николай Нанков и на министъра на финансите Владислав Горанов. Реалното тестване на тол системата ще стартира от 16 август. За интервал от три месеца обаче от транспортните средства няма да бъдат събирани такси. Евентуално от 16 ноември платеното прекосяване за колите над 3,5 тона би трябвало да проработи напълно. Така най-рано от ноември след локалните избори ще стартира да се заплаща за изминато разстояние от тировете.

Към момента няма реализирана договореност за обсега на платените пътища и цените. Преговорите по тези въпроси ще продължат. Окончателният размер на таксите ще бъде избран, откакто бъде измерен действителният трафик на тирове над 3,5 тона след 3 месеца тестов интервал, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Регионалният министър Петя Аврамова съобщи, че са вероятни взаимни отстъпки на пътната мрежа, обхваната от тол системата. В края на месеца Министерство на регионалното развитие ще свика съвещателен съвет, на който да се обсъдят и новите оферти. В бъдещите диалози ще разясняваме всеки веднъж. Мрежата ни в България е друга, ще представим карта на пътищата с нулева ставка от общо 10 800 км, уточни Аврамова.

Всички сме " за " въвеждането на тол системата, сподели Аврамова след срещата. По думите й страната и бизнесът се обединили от 16 август да стартират проби в действително време. По предложение на сектора компаниите сами ще инсталират бордови устройства на всичките си коли, с цел да се видят действителното придвижване, изминатите километри и трафикът, както и какъв брой е преносът. Това ще става без възнаграждение на тол такси. " От 16 август би трябвало да събираме тол такси, ще се наложи смяна в закона. Окончателният размер на таксите ще се вземе като решение по-късно ", добави Аврамова. По думите й до ноември би трябвало да са завършили всички проби и системата да бъде въведена в употреба.

" Медиапул " огласи, че в известие до уеб страницата от новия народен снабдител за събиране на пътни такси " Телетол " са оповестили планове да разбият монопола при продажбата на електронни винетки и да отворят системата за всеки, който желае да ги продава. Николай Нанков заяви, че трета компания е кандидатствала за народен снабдител на услугата за събиране на пътни такси у нас.

Липсата на гласност при избора на снабдител стана мотив за голям брой спекулации. За първия снабдител на услугата - " Интелигентни Трафик Системи " ЕАД, се разбра около хаоса с продажбата на електронни винетки при започване на годината. Вторият снабдител - " Телетол ", пък бе разгласен в малко известие на Националното тол ръководство. Договорът с новия снабдител е подписан с АПИ на 14 май, само че ще влезе в действие при доказване на функционална и оперативна съгласуемост.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР