След заплахата за масови протести и фалити на предприятия -

...
След заплахата за масови протести и фалити на предприятия -
Коментари Харесай

Бизнесът се среща с енергийния министър заради тока и газа

След опасността за всеобщи митинги и банкрути на предприятия - бизнесът се среща с енергийния министър.

„ От 14 предишния месец настояваме за тези срещи. На срещата предишния четвъртък той съобщи, че диалозите ще продължат в Министерството на енергетиката и по тази причина през днешния ден сме тук”, съобщи преди срещата Добри Митрев от БСК.

„ Искаме явен и безапелационен ангажимент, който да даде трайно решение на казуса с цената на електрическата енергия за небитовите консуматори, а не да влизаме в тези преговорни процеси веки месец, тъй като това води до ескалация на цените на стоките и услугите”, сподели Добрин Иванов от АИКБ.

По думите му упованията им от актуалната среща са държавното управление да поеме подобен ангажимент, който да работи до момента в който се възстановява цената на електрическата енергия на Българската самостоятелна енергийна борса.

„ До момента бяхме подкрепени по разнообразни способи. В началото имаше съответна сума за отплата на мегаватчас. След това беше общопризнат нашия метод за компенсиране в % от превишението на цената, която беше образувана като разлика, само че беше комплициран таван, който още веднъж ограничаваше тези обезщетения и довеждаше до повишена последна цена за бизнеса”, уточни Иванов.

Той разгласи, че предлагането на работодателите е не се вършат сделки всеки месец, а да има явен ангажимент и формула, по която да се пресмята тази отплата и тя да се ползва автоматизирано всеки месец.

„ Формулата, която предлагаме, е компенсацията да е в размер на 75% от разликата сред средномесечната цена на електрическата енергия, дефинирана на борсата и цената на енергийния микс за месеца”, добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР