След залавянето на Саддам Хюсеин той е бил подробно разпитван

...
След залавянето на Саддам Хюсеин той е бил подробно разпитван
Коментари Харесай

ФБР с подробности от разпитите на Саддам

След залавянето на Саддам Хюсеин той е бил в детайли разпитван от сътрудници на ФБР. Това стана ясно на конференция във Вашингтон на заместник-директора на ФБР Джордж Пиро, заяви internationalopulence.com.

"Никога няма да не помни 24 декември 2003 година. Тогава бях специфичен сътрудник на ФБР и таман отивах да пазаря за Коледа, когато ми позвъниха и ми оповестиха, че съм определен за началник на екипа, който ще разпитва Саддам Хюсеин ", споделя той.

Пиро е американец от ливански генезис и е един от 12-те чиновници на ФБР по това време, владеещи арабски език. А навръх този език може да се беседва с иракския деспот. Освен това, произходът му също е бил от голяма важност, тъй като е трябвало да се завоюва доверието на Саддам, съобщи Дир.бг.

"Мисията ми беше да го накарам да ми се довери, това не бе елементарно, само че пък разполагах с задоволително време. Затова използвах момента, в който той изиска да бъде прегледан от доктор и му осигурих тази опция. Влязох дружно с лекаря при него, тогава за първи път застанахме очи в очи ", споделя служителят на ФБР.

Оттук нататък в продължение на 9 месеца текат диалозите с иракския деспот. Понякога Пиро бил с него по 7-8 часа в денонощието и съумял да разбере доста от тайните на Хюсеин. Според него, диктаторът бил вежлив, държал се обикновено и единствено от време в точния момент в очите му проблясвала ненавист.

"Саддам ме увери, че Ирак няма оръжия за всеобщо заличаване, че множеството са унищожени по време на американските инспекции. Попитах го за какво е лъгал, че има оръжия за всеобщо заличаване, като рискува да провокира война против страната си. Той сподели, че за него е било по-важно да не разреши на Иран да разбере, че няма оръжия за всеобщо заличаване, в случай че направи това, ще покаже уязвимост и ще загуби ", описа Пиро.

Хюсеин е изказал страдание, че е подценил готовността на Съединени американски щати да извършат наземна интервенция против Ирак. Той постоянно е считал, че всичко ще се размине с няколкочасови въздушни удари, само че е сбъркал.

"Саддам изясни, че повода да нахлуе в Кувейт е персонална засегнатост от водача на тази страна против него. Според него, емирът на Кувейт обществено е декларирал, че задачата му е да трансформира всяка жена в Ирак в продажница, която работи за 10 $ ", спомня си служителят на ФБР.

А на въпроса какво мисли за Ал Кайда, иракският деспот дал отговор: "Аз бях срещу основаването на обединена ислямска страна, каквато бе задачата на Осама Бин Ладен. За мен той беше вманиачен човек, опасност за света ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР