След зачестилите случаи на трудови злополуки през последните дни статистика

...
След зачестилите случаи на трудови злополуки през последните дни статистика
Коментари Харесай

Трудовите злополуки в строителството взимат най-голям брой жертви

След зачестилите случаи на трудови злополуки през последните дни статистика на Главната ревизия по труда (ГИТ) демонстрира, че максимален брой произшествия стават в строителния бранш. Това заяви пред Българска национална телевизия Недина Христова от ГИТ. Сред аргументите за повишения травматизъм са разрастването на бранша и наемането на повече служащи. От Инспекцията са почнали инспекции по последните произшествия, които би трябвало да изяснят какви са аргументите за злополуките и кой носи отговорност.
Данните от Национален статистически институт за трудови злополуки демонстрират понижение на трудовия травматизъм, което е резултат от инспекциите на Бюрото по труда и усъвършенстваните условия на труд от работодателите, счита Недина Христова.

Основният проблем при трудовите злополуки е въвеждането на разпоредбите за сигурност на труда, които работодателите постоянно схващат като административна тежест. Друг проблем идва от неразбираемо написаните правила, които служащите не всеки път схващат.

Недина Христова счита, че работодателите към този момент влагат повече средства за възстановяване на работната среда. Съществуват условия, които им разрешават да получават помощ и от институциите, с цел да обезпечат сигурността на работещите в рискови браншове.

Христова уточни, че към момента най-опасните работни места са строителните обекти. При трудова акцидент в секторите с трудов травматизъм над междинното ниво, където работодателите са задължени да застраховат чиновниците, компенсацията е 90 % от осигурителния приход за акцидент, а при смъртен случай се изплащат 10 минимални работни заплати.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР