След зачестилите случаи на провинения на полицаи служебният вътрешен министър

...
След зачестилите случаи на провинения на полицаи служебният вътрешен министър
Коментари Харесай

Емануил Йорданов: Трябва да се знае кой и защо е покровителствал Семерджиев, но и кой ги е назначил и ръководил

След зачестилите случаи на прегрешения на служители на реда служебният вътрешен министър разгласи чистка, която ще бъде на разнообразни равнища.

" Малко засилена е тезата на служебния министър, че цялото Министерство на вътрешните работи е прогнило. Действително има проблеми с кадруването, и то е в продължение на дълги години. Навсякъде могат да се намерят хора, които да свършат работата както би трябвало. Ако един министър има най-малко 3 година, комплицирана задача, с изключение на Георги Петканов, различен никой не имал цялостен мандат ", разяснява някогашният вътрешен министър Емануил Йорданов в студиото на " Денят ON AIR ".
Той беше безапелационен, че потребност от рокади има. Но предвижда, че няма да са ефикасни в мандата на длъжностен вътрешен министър.

" В този миг не е изключително уместно да се вършат кадрови промени, в случай че не става въпрос за сериозен случай на дисциплинарно нарушаване или закононарушение. Трябва да се знае кой и за какво е покровителствал Семерджиев, само че също по този начин и кой ги е назначил и управлявал, с цел да се види виновността в нейната цялостна картина. Няма по какъв начин да вземем двама, които са най-долу и да кажем - това е корупцията, те са отговорни ", съобщи Йорданов.
Адвокат Явор Нотев не се съгласи с тезата, че не е време за рокади.

" Нещата не са добре сложени като конюнктура. Изявлението за основни огромни рокади в цели звена не звучи задоволително съответно и ясно, а заплашително. Бързите и къси рокади няма да доведат до резултат.

И той е уверен, че за ефикасни промени е нужно време от най-малко 3-годишен мандат на едно и също управление.
Служебното държавно управление може да подхваща належащи ограничения, подбудени от съответен мотив. Ежедневно ни затрупват вести, които провокират отвращение от съответни прояви на чиновници в Министерство на вътрешните работи. Споделям визията, че би трябвало да се търси в дълбочина повода - кой ги е назначил, кой ги търпи и кой не реализира надзор. В началото на промяната или преди изпращане за осъществяване на следващите задания, би трябвало да са се срещнали със своите директни ръководители. Ако в този контакт не може да се откри несъответстващото положение на човек - това е притеснително ", сподели още Нотев пред Bulgaria ON AIR.

И уточни като главен проблем неспазването на законите.
" Положението е нетърпимо, би трябвало да се откри решение. То е обвързано с близката вероятност да има или няма ново държавно управление. Нужно е да бъдат взети незабавни ограничения в името на запазването на престижа на Министерство на вътрешните работи ", прикани юристът.

Бившият вътрешен министър от своя страна разяснява, че е време да бъдат прекратени политическите назначения.

" Човек би трябвало да е правилен на нашата партия, с цел да бъде назначен. И когато една партия прекали с времето, което прекарва във властта, изкривяванията във времето получават ужасяващи размери ", уточни Йорданов.
И добави, че последните 30 година не се прави нищо, тъй че Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата да работят дружно и дейно.

" Проблемът е в Конституцията, в структурата на правосъдната власт, когато на една институция се внушава, че е най-важната в страната ", акцентира още някогашният вътрешен министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР