След зачестилите случаи на преследване на мигранти с фатални последици,

...
След зачестилите случаи на преследване на мигранти с фатални последици,
Коментари Харесай

Заради гонките с мигранти: МВР започва подготовка на полицаи за принудително спиране на автомобили

След зачестилите случаи на гонене на мигранти с съдбовни последствия, Министерство на вътрешните работи стартира подготовка на служители на реда за наложително прекъсване на коли благодарение на ленти с железни шипове. Първата проява беше през днешния ден в Пловдив.

Обучението на служителите на реда за потребление на лентите с железни шипове е отговор на доста въпроси, които повдигнаха случаите с потърпевши и починали чиновници от Министерство на вътрешните работи, до момента в който се пробват да спрат бягащи от инспекция моторни транспортни средства както с престъпно проявени лица, по този начин и с мигранти.



Оказва се, че органите на реда изпитват усложнения и с подготовката на патрулиращите и с наличността на специфичното съоръжение. В момента в цялата страна полицията разполага с близо 800 ленти с железни шипове за наложително прекъсване. Днес стана ясно, че следва да бъдат закупени още за всички дирекции на полицията в страната.

Какво се случва с преследван автомобил, когато мине през лента с шипове и за какво това е ефикасна мярка, която полицията има намерение да употребява?

При образованието при скорост от 70 - 80 км/ч лентата за наложително прекъсване спука предните гуми на автомобила, а преследваните обирджии бяха арестувани.



Според шефа на полицията в Пловдив сходна интервенция в действителна обстановка може да бъде изпълнена без това в допълнение да заплаши живота и на чиновниците на реда и на бегълците.

" Дори при 120 км/ч автомобилът остава в такова устойчиво положение, в допълнение шиповете, които се откъсват и остават в гумата, евентуално оказват този спомагателен стабилизиращ и спиращ резултат ", изясни шефът на ОД на МВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов.

Полицаите в страната сега разполагат със 759 ленти с железни шипове. Престои да бъдат купени още, които да бъдат раздадени в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи.

" Абсолютно всяко районно ръководство ще има ленти за наложително прекъсване. Към момента наличните ленти, които имат в регионите ръководство, са в колите - патрулните ", сподели началникът на " Охранителна полиция " в ГДНП комисар Венелин Младенов.



С ленти за прекъсване на джигити и трафиканти ще бъдат оборудвани КПП-тата по границите, както и патрулите по автомагистрала " Тракия ", където минава главния кулоар на мигрантите. Експерти считат, че условията към полицията би трябвало да се покачат, само че и обезпечаването да е на равнище.

" И когато на човек му дадеш униформата, статут, пълномощията, заплатата - всичко и му кажеш " Сега се желае това ". Примерно два пъти в годината дано тези хора ги изпитваме: физическа склонност, юридическа, само че да им дадем всичко ", счита преподавателят по полицейско право Любомир Тимчев.

Допълнителното образование на служители на реда сега се организира в Пловдив, София, Стара Загора, Хасково, Пазарджик и Кърджали.

Автор: Димитър Димитров


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР