След юридическа битка с правителството румънският президент, въпреки своето нежелание,

...
След юридическа битка с правителството румънският президент, въпреки своето нежелание,
Коментари Харесай

Отстранен е антикорупционният прокурор на Румъния

След юридическа борба с държавното управление румънският президент, макар своето отвращение, издаде през днешния ден декрет, с който бе отстранена приетата и известна ръководителка на антикорупционната прокуратура Лаура Кьовеши. Така Клаус Йоханис извърши решение на Конституционния съд, което го задължава да не се опълчва на държавното управление по този кадрови въпрос. Европейска комисия в мониторинговите отчети за Румъния постоянно е отличавала работата на Националната дирекция за битка с корупцията. В Букурещ се готвят митинги.

Мария Стоянова с детайлностите

Дълго румънският президент блокираше отстраняването на Лаура Кьовеши. Правосъдният министър в социалдемократическото държавно управление още през февруари беше изискал оставката и най-после се обърна към Конституционния съд, доминиран от близки до ръководещите.

Упреците към Кьовеши, по думите на министър Тудорел Тоадер са, че с рецензията си на правосъдната промяна ръководителката на антикорупционната прокуратура е навредила на облика на Румъния.
Мадалина Доброволски, представител на румънския президент: Румънският президент Клаус Йоханис счита, че Румъния не може да отстъпи обратно като правова страна. Борбата против корупцията не би трябвало да отслабне или да се блокира по някакъв метод. Напротив, тя би трябвало да продължи. Решенията на Конституционния съд би трябвало се зачитат и ползват освен от румънския президент, само че и от политическото болшинство.
Последната тирада на някогашната баскетболистка Кьовеши беше борбена, решителна и прочувствена. Тя назова случилото се " епизод ", а не " загуба ".

Лаура Кьовеши, някогашен началник на антикорупционната прокуратура на Румъния: Накрая, желая да изпратя обръщение до всички румънски жители и цялото общество: корупцията може да бъде победена! Не се предавайте! Благодаря за вниманието!
Под аплодисментите на своите чиновници, които управлява от 2013-та, Лаура Кьовеши се отдръпна.

Само против ръководителя на ръководещата социалдемократическа партия Ливиу Драгня се водят две каузи поради корупция. По едното на първа инстанция той е получил три години затвор. Говорител на Европейска комисия, съобщи оценките в мониторинговите отчети за Румъния ще бъдат поправени, в случай че се сложи под въпрос битката с корупцията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР