След второто убождане от ваксината на „Пфайзер-Бионтех“ ген.-майор проф. д-р

...
След второто убождане от ваксината на „Пфайзер-Бионтех“ ген.-майор проф. д-р
Коментари Харесай

Мутафчийски съобщи дали има антитела и заяви, че ресторантите трябва да останат затворени

След второто убождане от имунизацията на „ Пфайзер-Бионтех “ ген.-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски към този момент има протективна доза антитела – над 75%. Развил е и доста добър клетъчен имунитет. Това разкри самият той, наблягайки, че имунизацията работи. Директорът на Военномедицинска академия (ВМА) и ръководител на Националния действен щаб бе измежду първите имунизирани против COVID-19.

„ Има още много незнайни и няма безапелационен отговор дали аз мога да придвижвам или не вируса. Но би трябвало, попадайки вирусът в носоглътката, организмът ми незабавно да се задейства “, разяснява той пред бТВ.

Проф. Мутафчийски настоя, че задачата на всички ваксини е даже и да се заразиш да прекараш по-леко болестта.

Относно имунизациите ръководителят на НОЩ съобщи, че най-вече сме поръчали от “АстраЗенека “. Той сподели, че тази ваксина се употребява всеобщо във Англия и оттова се черпи информация за характерностите.

От думите на Мутафчийски стана ясно, че няма информация за резултатите на съветската ваксина. Той уточни, че при нея се употребява „ доста остроумен номер “, употребявайки 2 човешки аденовируса.

Ген. Мутафчийски сподели, че съгласно производителите имунизациите са ефикасни против разновидностите на ковид.

„ Колкото повече циркулира този вирус, толкоз повече той се променя. Затова се постанова и имунизацията “, означи той.

Ген. Мутафчийски разяснява и ограничаващите ограничения. Запитан дали би трябвало да се позволи отварянето на заведенията за хранене и заведенията, той отговори:

„ Личното ми мнение е не. Когато настояхме за по-крути ограничения, работехме с една канара, която е на „ Оксфорд “. Има и една Тексаска канара, която демонстрира бизнесите с риск от заразяване. Баровете и нощните заведения са на върха на тази пирамида. Те са твърдо 9. Ресторантите имат риск от заразяване 7-8. Ресторантите с външна повърхност имат най-малък риск – към 3 “, аргументира се експертът.

„ Фитнесът е едно доста рисково нещо и моето персонално мнение не е за отваряне. Фитнесите по скалата са с заплаха 6. Хипермаркетите са с заплаха за 4 “, добави още Мутафчийски.

Новият вид на ковид е в пъти по-заразен. У нас към този момент има 8 потвърдени проби на британския вид.

„ Дори и несмъртоносни болести, когато доведат до изтощение на здравната система, те към този момент стават смъртоносни. Те са доста факторите. В момента има 2 пъти по-голяма претовареност на леглата във Англия в сравнение с при първата вълна “, изясни Мутафчийски.

Той не отговори дали у нас се чака трета вълна, само че изясни, че данните от Англия са притеснителни. Мутафчийски уточни, че на Острова се счита, че 1,5 м. отдалеченост към този момент не е задоволителна, в затворено пространство не би трябвало да стоиш повече от 15 минути.

„ Нито един доктор няма да чуете за разхлабване на ограниченията. Колкото повече сериозни места се пускат, толкоз повече опцията за разпространяване е по-голяма “, акцентира той.

Ген. Мутафчийски счита, че строгостта на ограниченията у нас е била към 65%. Само носенето на маски е около15% суровост на ограниченията. Ген. Мутафчийски поддържа заповедта да се забранят шалове и шлемове, тъй като те не ни защищават от вируса. Той обърна внимание, че маските FFP2 са най-хубави и не е целесъобразно да има клапа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР