След Втората световна война Полша има пълно право да напомня

...
След Втората световна война Полша има пълно право да напомня
Коментари Харесай

Полша: Имаме право да напомня на Европа за общите ценности, обединили континента след войната

След Втората международна война Полша има цялостно право да припомня на Европа за общите полезности, които я сплотяват. Това съобщи министър председателят на страната Беата Шидло в слово по случай 78-ата годишнина от нападението на нацистка Германия против Полша, поставило публично началото на Втората международна война, съобщи ТАСС.

По традиция възпоменателните прояви започнаха призори в Гданск, на нос Вестерплате, където в 04.48 ч. на 1 септември 1939 година немският крайцер "Шлезвиг-Холщайн " изстрелва първите снаряди по полски военни хранилища на брега на Балтийско море. В гала край Паметника на бранителите на крайбрежието участваха представители на държавното управление, армията, локалните управляващи, дипломатическия корпус, поданици на града и ветерани.

"Ценностите, от които са се ръководели поляците по време на войната, залягат в основата на обединяването на континента, почнало в отговор на военния пожар. Затова Полша има моралното право да припомня за тези полезности, да стои на стража на солидарността, единството и равноправието на всички страни. Не можем да допуснем някои европейски водачи да се поддадат на изкушението да приказват с другите от позиция на силата ", сподели Шидло.

Преди няколко дни френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 година в град Амиен. Той е... към профила влезе в вербален спор с полското държавно управление. "Полша е била унищожена и разграбена, Варшава - изравнена със земята, на окупираните полски територии са били издигнати лагери на гибелта, където всеобщо са екзекутирали хора от разнообразни етноси ", подсети полската министър-председателка.

"Всичко това е ставало пред очите на Европа и на целия свят. Никой не е желал да се бори за Гданск ", акцентира Шидло. Тя осъди редица западни медии, употребяващи през днешния ден израза "полските концлагери ". "Не можем да приемем такава неистина. Няма бъдеще без истина. Длъжни сме непрекъснато да подсещаме кой е бил жертвата, а кой - палачът ", установи тя.

Ред медии употребяват израза "полските концлагери ", имайки поради, че лагерите на гибелта, основани от нацистка Германия, са били на територията на окупирана Полша.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР