След всяка съвместна подготовка на българските и гръцките специални сили

...
След всяка съвместна подготовка на българските и гръцките специални сили
Коментари Харесай

Андрей Боцев: Участниците в съвместната българо-гръцка подготовка на специалните сили показаха добра съвместимост на оперативно и тактическо ниво

След всяка взаимна подготовка на българските и гръцките специфични сили участниците демонстрират все по-добра съгласуемост както на оперативно, по този начин и на тактическо равнище. Това сподели началникът на защитата военачалник Андрей Боцев през днешния ден, 23 май, на летище Чешнегирово. Заедно със своя гръцки сътрудник - началникът на Генералния щаб на Република Гърция военачалник Христос Христодулу, военачалник Боцев следи дейностите на българските и гръцките военнослужещи от силите за специфични интервенции по време на заключителния стадий на взаимната им подготовка.

Участниците демонстрираха стрелкови умения и качества при дейности за обезвреждане на терористи в постройка с потребление на взривен способ за навлизане, първа здравна помощ и евакуация на ранен, блокиране и задържане на транспортно средство посредством щурмови вертолет и щурмова група за специфични интервенции.

Формированията от състава на силите за специфични интервенции на двете страни дават доста добър образец за това, по какъв начин се работи взаимно, по какъв начин се зареждат между тях с сила и се стремят да покачват равнището на постигнатата съгласуемост между тях. Нашият блян е да работим все по-упорито за все по-високо равнище на оперативна съгласуемост, сподели в края на демонстрациите военачалник Христос Христодулу.

Съвместната българо-гръцка подготовка на силите за специфични интервенции „ Iron Fist – 2019 “ се организира от 16 май в региона на 68-ма бригада Специални сили, образователен център „ Црънча “ и летище „ Чешнегирово “. В нея участваха директно над 100 военнослужещи. В хода на взаимната подготовка бяха отработени характерни задания за специфичните сили за реализиране на оперативна съгласуемост по обмисляне на специфични интервенции, инфилтриране и ексфилтриране по разнообразни начини, осъществяване на особено разузнаване с потреблението на отдалечено управляема летателна система „ Аеросонда “ МК 4.7, на директни акции за обезвреждане на терористи в постройка и освобождение на пленник. Военнослужещите покачиха уменията си и при провеждането на снайперска и огнева подготовка с единични и групови умения за водене на огън. В взаимната подготовка участваха също екипажи на вертолети „ Кугар “ и инженерно-технически състав от авиобаза Крумово. Логистична поддръжка оказа 110-ти логистичен полк на Сухопътните войски.

На церемонията по закриването на българо-гръцката взаимна подготовка командирът на българските Сили за специфични интервенции бригаден военачалник Явор Матеев и командирът на Съвместното командване на специфичните интервенции на Република Гърция генерал-майор Георгиос Цицикостас благодариха на участниците за показания професионализъм и сполучливото осъществяване на всички сложени задания.

На формалната гала участваха също Н.Пр. посланикът на Гърция Григориос Василоконстандакис, началникът на политическия кабинет на министъра на защитата Илия Налбантов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, командирът на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков, висши офицери от армиите на двете страни и представители на локалната изпълнителна власт от област Пловдив.

Съвместната българо-гръцка подготовка „ Iron Fist - 2019 “ е третата подред от мероприятията в границите на двустранното военно съдействие за обмяна на опит. Първата взаимна подготовка „ Balkan Dagger - 2017” беше извършена през 2017 година в нашата страна, а през 2018 година Специалните сили на Гърция бяха домакини на интернационалната взаимна подготовка „ Salamis Storm - 2018”. Тя се организира на подготвителния център на гръцките Специални сили в Неа Перамос и в нея участваха и формирования от състава на силите за специфични интервенции на България, Сърбия и Румъния.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР