След встъпването си в длъжност днес новият британски премиер Борис

...
След встъпването си в длъжност днес новият британски премиер Борис
Коментари Харесай

Пет спешни задачи пред новия британски премиер Борис Джонсън

След встъпването си в служба през днешния ден новият английски министър председател Борис Джонсън следва да се изправи пред куп задания – да реализира Брекзит, да построи връзки с Доналд Тръмп и да реши какво да прави с Иран. А също по този начин и да ръководи без болшинство в Народното събрание. " Ройтерс " обобщава най-спешните задания пред Джонсън:

Управлението

За да реализира Брекзит, една от предизвикващите най-голямо разделяне политики от десетилетия насам, новият министър председател ще би трябвало да покаже, че може да завоюва гласове в Народното събрание и да ръководи след три години политическа рецесия.

Той обаче ще би трябвало да се изправи пред избор на съмнение в 650-местния парламент още на втория си ден на поста, в случай че главната опозиционна Лейбъристка партия го изиска.

Консервативната партия сама не разполага с нужното болшинство, с цел да оцелее министър председателят в подобен избор и при ръководството на Тереза Мей разчиташе на поддръжката на 10 депутати от северноирландската Демократична юнионистка партия. Дори и в случай че тя поддържа новия министър председател, няколко депутати консерватори заплашиха да гласоподават против личната си партия, в случай че Англия се насочи към Брекзит без договорка.

Евентуален неуспех може да докара до рухване на държавното управление и избори.

Брекзит

Джонсън желае да контракти нова договорка с Европейски Съюз, премахвайки елементи от съглашението, което Мей реализира с Брюксел предходната година. То бе отхвърлено от Народното събрание три пъти.

Европейски Съюз неведнъж акцентира, че няма да предоговори правно обвързващата част от тази договорка, така наречен съглашение за отдръпването, което дефинира временен интервал за по-гладко излизане от блока.

Проблемът за новия министър председател е, че съглашението за отдръпването съдържа най-спорната част от договорката – политика, целяща да предотврати възобновяване на граничните инспекции сред членката на Европейски Съюз Ирландия и английската провинция Северна Ирландия.

Преговарящите на Европейски Съюз са склонни да проучат няколко варианти с новия министър председател, само че те са надалеч от това, което Джонсън желае. Той упорства за унищожаване на защитния механизъм, а Европейски Съюз е за запазването му.

Ако Англия не може да контракти нова договорка или Народното събрание отхвърли постигнатото от Джонсън в Брюксел, страната ще се насочи към безреден Брекзит без договорка на 31 октомври. Джонсън и противникът му Хънт обявиха, че би трябвало да подсигуряват, че Англия е изцяло готова за сходен излаз, тъй като това е значим инструмент в договарянията и не може да се изключи.

Англия постави доста старания за подготовка за " корав " Брекзит преди в началото избраната за него дата (29 март), само че с наближаването й се появиха опасения, че тази подготовка е незадоволителна.

Тръмп и Съединени американски щати

Новият английски министър председател ще се нуждае от положителни връзки със Съединени американски щати, най-близкия боен съдружник на Обединеното кралство и огромен пазар за износа му, за помогне за намаляване на резултата от напускането на Европейски Съюз – най-големият търговски сътрудник на Англия.

През последните седмици обаче връзките сред Англия и Съединени американски щати пострадаха след приключването на секретни дипломатически документи на английския дипломат във Вашингтон, описващи държавното управление на Доналд Тръмп като некомпетентно и неповторимо по своята нефункционалност. Президентът на Съединени американски щати реагира яростно, а посланикът се отдръпна. Бъдещите дейности на новия министър председател може да зададат тона за трансатлантическите връзки по време на сериозен интервал за Англия.

И двете страни споделят, че желаят да договорят бързо всеобхватно съглашение за свободна търговия, откакто Обединеното кралство напусне Европейски Съюз. Политическата воля евентуално ще дефинира какъв брой бързо това ще може да се реализира.

Иран и Китай

Съединени американски щати и европейските съдружници се движат в разнообразни направления по отношение на метода към иранската нуклеарна стратегия, което слага Англия пред сложен избор към кой да се причисли.

Миналата седмица революционната армия в Иран задържа плаващия под английски байрак петролен танкер " Стена имперо " в Ормузкия пролив като взаимен отговор на ролята на Англия в задържането на ирански петролен танкер край Гибралтар две седмици по-рано. Съюзниците наблюдават деликатно дали новият английски водач ще се сближи със Съединени американски щати, отдалечавайки се от Европейски Съюз, във връзка с политиката по отношение на Иран.

Джонсън също така ще би трябвало да реши каква роля да имат китайски технологии от " Хуауей " в английската информационна инфраструктура. Тръмп предизвести, че рисковете за сигурността са високи и може да слагат в заплаха връзките в разузнаването. Решението може да дефинира посоката на връзките с Китай, една от главните цели на Англия ще се отнася до построяването на по-силни търговски връзки отвън Европейски Съюз.

Отвъд Брекзит

Макар едно от първите тествания на Джонсън да е реализирането на Брезит, той ще би трябвало да изготви дълготрайна визия за Англия след Брекзит, която да се хареса на гласоподавателите, вложителите и интернационалните сътрудници. Новият водач също по този начин ще би трябвало да реши каква стопанска система желае Обединеното кралство.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (613)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР