След всичките отправени заплахи от страна на Владимир Путин срещу

...
След всичките отправени заплахи от страна на Владимир Путин срещу
Коментари Харесай

Русия има 2000 тактически ядрени оръжия - ще ги използва ли Путин?


След всичките отправени закани от страна на Владимир Путин против украински територии, че ще употребява тактически, съветският президент стартира да осъзнава, че това напълно не е рентабилно решение. Така стартира за вероятността Москва да употребява нуклеарния си боеприпас при войната в Украйна.

Тактическите нуклеарни оръжия са извънредно сложни за потребление, сложни за управление и надалеч по-полезни като детайли на заплашване и гнет в сравнение с като действителни оръжия във война.

Според американски анализатори потреблението на нуклеарни оръжия с дребен обхват би било последното изпитание на Путин да задържи контрола си върху дадени украински територии. по какъв начин тъкмо да бъдат употребявани са разнородни, само че всички носят големи проблеми освен за Украйна, само че и за Русия.

Единият вид е нуклеарна глава да бъде изстреляна от артилерийско оръдие на украинска почва. Другият вид е нуклеарна бойна глава да бъде изстреляна от територията на Русия. Това какъв брой тъкмо какъв брой опустошения и остатъчна радиация ще провокира сходна офанзива няма по какъв начин да бъде изчислено.

Снимка: Getty Images


Рисковете за самия Путин също не са дребни, като дори може би надвишават изгодите, показват анализатори. От една страна Русия вечно ще се трансформира в интернационален аскет. Ядрена офанзива е допустимо да промени позициите на Китай и Индия, които към момента купуват съветски газ.

Друг проблем са ветровете. При нуклеарна офанзива няма по какъв начин да бъде планувано накъде ще бъде отнесена радиацията в атмосферата. Така тя може да стигне назад в Русия. Месеци наред в Пентагона и американски лаборатории за нуклеарни опити създават компютърни симулации за това какво би могло да се случи при потреблението на нуклеарно оръжие в Украйна и по какъв начин Съединените щати могат да отговорят.

Снимка: Getty Images


Руският боеприпас от тактически оръжия постоянно е бил обхванат в тайнственост. Знае се само, че те варират в размер и мощ. Европейците се тормозят най-вече от огромните бойни глави за ракетата „ Искандер-М “ , която елементарно може да доближи до европейски градове. Според съветски калкулации най-малкият нуклеарен гърмеж доставен с ракета „ Искандер “ се равнява на към една трета от силата на бомбата разрушила Хирошима.

По време на Студената война и Русия, и Съединените щати създават разнородни нуклеарни оръжия. По това време се приказва също за така наречен „ нуклеарни куфарчета “. През 70-те години на предишния век НАТО е разполагала с над 7400 тактически нуклеарни оръжия.

Снимка: Getty Images


В същото време нуклеарните закани на Путин имат своите корени в предишното. Книгата с разпоредбите за това е написана преди към 70 години от Съединените щати. Тогава Щатите имали проект да предпазят Германия и Европа при положение на масирана съветска инвазия точно с тактически нуклеарни оръжия. Идеята била да се употребяват против настъпващи сили, с цел да се даде преднина на ответната страна. Десетилетия по-късно тази концепция е избрана като полуда, защото Щатите и НАТО са мислели да употребяват десетки или стотици нуклеарни оръжия на европейска почва.

След края на Студената война НАТО признава, че концепцията да се употребяват тактически нуклеарни оръжия не е най-хубавата и стартират разоръжаване. В момента в Европа има почти към 100 тактически нуклеарни оръжия. На фона на 2000 в Русия. Дали Москва ще ги употребява в действителност, а освен за заплашване – към момента не е ясно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР