След всички изложени аргументи и всички масови шествия за оставане

...
След всички изложени аргументи и всички масови шествия за оставане
Коментари Харесай

Мечтата е мъртва: Изборната победа на Джонсън разби сърцата на проевропейски настроените британци

След всички изложени причини и всички всеобщи шествия за оставане в Европейски Съюз съперниците на Брекзит се сблъскаха със суровата реалност след безапелационната изборна победа на премиера Борис Джонсън.

Консерваторите завоюваха най-голямото си парламентарно болшинство от 1987 година и това ще разреши на Джонсън да прокара договорката за развода в Народното събрание и Обединеното кралство ще може да напусне Европейски Съюз идващия месец.

Това ще е най-значителният геополитически ход на страната след Втората международна война.

Някои поддръжници на концепцията за нов референдум упрекнаха себе си за съкрушителното проваляне. Основната организация, водеща акция за втори референдум, претърпя провал, а държанието на водача на най-голямата опозиционна мощ, Лейбъристката партия, бе двойствено и той даде обещание да остане безпристрастен при последващо гласоподаване.

" Объркан съм. Също като всеки различен последовател на оставането в Европейски Съюз ми се желае да имахме по-компетентни представители в Народното събрание ", сподели деятелят против Брекзит Майк Голсуърти.

Референдумът през 2016 година за еврочленството бе най-поляризиращият въпрос в новата английска история. Той сподели разделения сред огромни и дребни градове, сред млади и остарели, сред спечелилите и изгубилите от глобализацията.

За доста проевропейски настроени политици във Англия най-хубавият късмет за слагане на завършек на паниката и политическата парализа бе организирането на нов референдум. Ако те се бяха обединили в единна политическа мощ, може би щяха да имат късмет да трансформират резултата. В допълнение към техните лични дефекти, последователите на оставането в Европейски Съюз бяха надхитрени.

През последните три години съвсем всяко социологическо изследване показваше преобладаваща поддръжка за оставане в Европейски Съюз. Това насърчи някои от най-големите улични митинги в новата английска история. Парламентът на два пъти наложи отсрочване на Брекзит.

Основните опозиционни партии обаче не съумяха да се сработят за основаване на работещ междупартиен съюз, озадачавайки милиони британци.

Консерваторите консолидираха вота на искащите да изоставен Европейски Съюз, изграждайки коалиция от подкрепящи Брекзит гласоподаватели от разнообразни райони и с разнообразни политически убеждения. Същевременно партиите, водещи акция за втори референдум, се затрудниха в опита си да привлекат гласовете на гласоподавателите, отказали се от поддръжката си за Брекзит, и не съумяха да се спогодят за общ проект.

РАЗДЕЛЕНИ

След съкрушителната победа Джонсън съобщи, че е свършено с " всички тези жалки закани " за втори референдум. Той сподели на един протестиращ - който носеше шапка със синьо-жълтия байрак на Европейски Съюз и крещеше " спрете Брекзит " на политиците в Народното събрание - че е време да си върви.

" Казвам с почитание на нашия гръмък другар със синята шапка с 12-те звезди, че е време да спре с този мегафон и да остави всички намира ", съобщи Джонсън.

Ключов за провалянето на лагера за оставане бе отводът на лейбъристите да се причислят към начинания, насърчаващи тактическо гласоподаване, т. е. хората гласоподават за претендент за да блокират различен, а не тъй като в действителност го поддържат.

В лондонски изборни региони като Кенсингтън, Уимбълдън и Чипинг Барнет консерваторите завоюваха с минимална преднина, откакто лейбъристите и проевропейската партия Либерални демократи си поделиха гласовете на съперниците на Брекзит.

За разлика от тях новосъздадената Партия на Брекзит склони да не изправя свои претенденти против консерваторите в към половината от изборните региони, с цел да не бъде размит вотът на поддръжниците на излизането от Европейски Съюз.

Много деятели споделиха, че ориста на тяхното придвижване е била неразривно обвързвана с лейбъристкия лидер Джереми Корбин - най-непопулярният опозиционен водач от дълги години насам и отдавнашен съперник на английското участие в Европейски Съюз.

Други деятели обявиха, че стратегическите неточности са били по виновност на опозицията. Например това, че тя се е съгласила на предварителни избори, когато министър председателят бе притиснат в ъгъла, некадърен да прокара договорката си за Брекзит в чист тип.

Джонсън получи изборите, които искаше, когато единният фронт на опозиционните партии се разцепи.

Джина Милър, видна активистка, водеща акция за втори референдум, бе измежду тези, които признаха, че няма връщане обратно.

" Със сигурност няма да има различен избор ", сподели тя и добави, че Брекзит ще бъде " прокаран в Народното събрание като закон, по-късно ще бъде утвърден като интернационален контракт и ние ще излезем " от Европейски Съюз.

 

Андрю Макаскил от Ройтерс / БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР