След военната операция на Турция в Сирия, "Фолксваген" официално отложи

...
След военната операция на Турция в Сирия, "Фолксваген" официално отложи
Коментари Харесай

Еврокомисията проверява сделката за завода на VW в Турция

След военната интервенция на Турция в Сирия, "Фолксваген " публично отсрочи проектите си за създаване на цех в южната ни съседка. Въпреки това Анкара има вяра, че ще стигне до съглашение. Сега обаче Европейската комисия намира още една причина за неуспех на договорката за 1.3 милиарда евро.

Брюксел има подозрения към инвестицията. Действащият еврокомисар по конкуренцията Маргрете Вестагер укорява Турция, че не е уведомила Европейска комисия, че има намерение да даде на VW държавни дотации. Участието на Турция в митническия съюз на Европейски Съюз я задължава да осведоми Еврокомисията за сходни ходове, се споделя в писмо на Вестагер до Европейския парламент.

Еврокомисарят по конкуренцията показва също, че е формирана инспекция по договорката. Ситуацията следва да бъде изяснена след приемане на информация от турското държавно управление.

Турция беше дала обещание на Volkswagen държавна помощ в размер на 400 милиона евро. Очевидно има и гаранция за постоянната покупка на коли за потребностите на държавната администрация обществения бранш. Инвестиционната сума за централата, в която ще бъдат издигнати Passat и Skoda Superb за експорт в Източна Европа, е към 1.3 милиарда евро.

Шефът на "Фолксваген " Херберт Дийс обаче не се е отказал от избора си за създаване на нов цех в Турция. Това излиза наяве от публикация, която Дийс разгласява на британски в обществената мрежа Linkedin.

В нея той разказва алтернативата, в която се намира концернът поради военните дейности на Турция в прилежаща Сирия. От една страна към Фолксваген се насочат апели да работи морално, а от друга - да вземе политически неутрално решение.

Дийс удостоверява, че решението на концерна е отсрочено.

"Макар че в стопански проект решение в интерес на Турция би било в наш интерес ", написа шефът на "Фолксваген " в публикацията си, в която въпреки всичко еднопосочно се твърди, че концернът споделя оценката на Германия и на Европейски Съюз за турските военни дейности в Сирия:

"Ние сме уверени, че пазарната стопанска система ще изгуби етичния си пиедестал, в случай че концерните считат, че само държавните управления носят отговорност за интернационалното право и за човешките права. (…) Ние няма да поставим главен камък наоколо до бойното поле, до момента в който там не престават да убиват хора ", написа Дийс, представен от "Дойче веле ".

Според изданието "Ди Велт ", формулировката с "основния камък " в действителност значи, че градежът няма да стартира, преди да приключат бойните дейности. Тоест, до края на годината може да се вземе решение за създаване на цех в Турция, а самото строителство да стартира едвам след края на военната интервенция. "Това съмнение се укрепва и от обстоятелството, че в идващите пасажи Дийс пледира да се влага и в страни, чиито режими не постоянно утвърждаваме ", прецизира изданието
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР