След водната криза перничани днес осъмнаха със серен диоксид във

...
След водната криза перничани днес осъмнаха със серен диоксид във
Коментари Харесай

Топлофикация - Перник: Не ние сме причината за повишението на серните двуокиси

След водната рецесия перничани през днешния ден осъмнаха със серен диоксид във въздуха - два пъти над нормата. Експертите оповестиха за четири следващи превишения на стойностите. В Перник бяха предизвестени по опция да не излизат, да носят маски, да не пускат децата на открито.


Днес футболното игрище в спортното учебно заведение " Олимпиец " в Перник остана празно. Заради замърсяването със серен диоксид шефът на учебното заведение е разпоредил да не се спортува навън.
Валери Стоилов, шеф на спортно учебно заведение " Олимпиец ", Перник: Ученици от нашето учебно заведение не съм видял възпитаник, който се движи с шал, с маска. Не е приятна обстановката, само че не мисля, че е чак толкоз тревожна, с цел да се основава суматоха. Перник задоволително изпати в последно време.
Освен с воден режим рано сутринта Перник осъмна с въздух, нечист със серен диоксид. Превишенията са регистрирани тази заран сред 05:00 и 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност е записана в 7:00 - 999,13 микрограма на пространствен метър.

Като причина за високите концентрации на серен диоксид от Регионална инспекция за опазване на околната среда показаха безветрието и гъстата мъгла, нарасналото ползване на твърдо гориво и работата на Топлоелектрическа централа " Република ".
 Към момента понижава замърсяването със серен диоксид в Перник Към момента понижава замърсяването със серен диоксид в Перник
В Перник през днешния ден е регистрирано замърсяване със серен диоксид. От Регионалната ревизия по околна среда в града оповестиха за четири следващи превишения на ст...

От Регионалната екоинспекция са ревизирали какво гориво употребява Топлоелектрическа централа " Република ". През септември екоинспекцията откри, че в ТЕЦ-а използват забранен тип гориво - биомаса. Тогава изпълнителният шеф на сдружението Любомир Спасов съобщи, че не са нарушили законовите условия. При сегашната инспекция е открито, че се употребяват позволени горива, а излъчванията които се изпускат в атмосферния въздух по индикатор серен диоксиод са в нормите.
Аделина Стоянова, шеф Дирекция " Контрол и превантивна активност ", Регионална инспекция за опазване на околната среда Перник: Въпреки това е обещано наставление на сдружението да понижи мощностите на работещите котли към сегашния миг - парогенератор 4 и 5 до технологичения най-малко, както и да премине на нискосернисти въглища. Те нямат превишение, само че все пак би трябвало да преминат към този тип гориво за разпръскване на излъчванията на серен диоксид в обитаемото място. Любомир Спасов, изп. шеф на " Топлофикация - Перник ": Беше ненужно това нещо да го вършим, тъй като не ние сме повода за покачването на серните двуокиси тази заран в града. Ние намалихме нашите мощности на котлите с към 10 %, а на генераторите с към 20. Това е максимумът, който можем да реализираме без да изключим централата.
Хората с медицински маски на лицата през днешния ден в Перник бяха честа панорама. Паника обаче не се усещаше.

По информация на районната екоинспекция в Перник последното замърсяване със серен диоксид е било през 2011 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР