След внезапната буря, развихрила се през почивните дни по Черноморието,

...
След внезапната буря, развихрила се през почивните дни по Черноморието,
Коментари Харесай

Тонове грозде са унищожени след бурята в Поморие

След неочакваната стихия, развихрила се през почивните дни по Черноморието, край Поморие тонове грозде са неизползваеми, преде Нова тв. Унищожени са насажденията, съборени са и структурите, придържащи насажденията.
Прочетете още
Всичко е унищожено на 100%, целият труд отиде напразно, разяснява един от притежателите на лозови масиви Димитър Пилотов. По думите му всички поддържащи колове би трябвало да бъдат заменени. Неговият масив е 8 дка и за първи път е бил подготвен за цялостно плододаване. Очакванията са били за един звук грозде от сорта мерло. 

" По един лев за кг, това са минус 8000 лева ", пресмята притежателят. Гроздето обаче не става и за животните. Застраховка на масива няма - в региона няма градобитна площадка и застрахователните награди са двойни и тройни в другите от района, тъй като няма отбрана от градушка.

И различен от притежателите е " ударен " на 90% и ще разчита на масив край Ахелой, само че и там има паднали структури и вреди от градушка.

1500 дка са унищожени, повече от милион и половина кг грозде, считат производителите.

Кметът на Поморие Иван Алексиев посочи, че бедственото състояние остава, с цел да може и производителите да бъдат обезщетени. Сформирани са 3 комисии, които ще огледат лозовите масиви и ще опишат вредите, а лозарите са подали заявки до спешния щаб. Той чака потърпевшите да бъдат обезщетени.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР