След влизането на България в чакалнята на еврозоната т. нар.

...
След влизането на България в чакалнята на еврозоната т. нар.
Коментари Харесай

Фиксираният курс на лева отпада от закона

След влизането на България в чакалнята на еврозоната така наречен механизъм ERM II, което се чака да стане през април, валутният курс на лв. към този момент няма да е записан в закон, а ще се договаря с страните от еврозоната, Дания и Европейската централна банка. Промяна на курса на лв. обаче няма да може да се прави без решение на Народното събрание. За задачата депутатите би трябвало да трансформират гласуваното от тях предходната седмица решение. Това следва от гласуваните на второ четене през вчерашния ден промени във Валутния закон, с които се променя основният член 29 от Закона за Българска народна банка, който до влизането в ERM II ще пази съотношението 1.95583 лв. за едно евро.

Според признатия текст след влизането в ERM II формалният валутен курс на лв. към еврото ще е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван с останалите страни в механизма (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ. За вземането на решение за курса ще е нужно взаимно единодушие в ERM комитета, което значи, че съотношението евро/лев няма да може да се променя без позитивните мнения на българския министър на финансите и на шефа на Българска народна банка. За да е несъмнено, че двамата няма да одобрят решение за курс, друг от настоящия, Народното събрание одобри и решение, в което написа, че " министърът на финансите и шефът на Българска народна банка оферират, поддържат и гласоподават позиция за централен курс 1.95583 лв. за едно евро ". В него се добавя още, че " България не взе участие в механизма ERM II при централен курс, друг от 1.95583 лв. за едно евро ".

За разлика от закона, решението на Народното събрание може да се смени за един ден, защото се приема с едно гласоподаване, само че би трябвало да бъде обнародвано в " Държавен вестник ", с цел да влезе в действие. То въпреки всичко обезпечава бистрота на процеса, защото съвещанията на така наречен ERM комитет, който взема решение въпросите за валутния курс, по предписание са секретни, а решенията му се афишират през уикенда, с цел да не въздействат на пазарите. Допълнителното решение на Народното събрание, което бе признато предходната седмица, пристигна след абсурда към тайното пробутване на измененията. Той наложи спомагателни гаранции, че изпълнителната власт и Българска народна банка нямат да се поддадат на напън за смяна на курса от други страни или ЕЦБ. Според депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи, финансовия министър Владислав Горанов и шефа на Българска народна банка Димитър Радев решението на Народното събрание е задоволителна гаранция, че курсът на лв. няма да се трансформира до влизането в еврозоната. Единствено Българска социалистическа партия гласоподава срещу текста на Менда Стоянова и не поддържа решението на Народното събрание.

С измененията във Валутния закон се уточни наредбата, обвързвана с реализирането на закономерен и ефикасен валутен надзор. В тази връзка се планува категорично да бъде закрепено в закона пълномощието на митническите органи да не позволяват преместването на парични средства в размер на 30 000 лева или повече, или тяхната равноценност в друга валута през границата на страната за трета страна при получена от митническите органи по длъжностен път информация за съществуването на обществени отговорности на лицето.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР