След вето и отпадане на спорни текстове за фиксирани цени

...
След вето и отпадане на спорни текстове за фиксирани цени
Коментари Харесай

Как ви засяга законът за извънредното положение

След несъгласие и отпадане на противоречиви текстове за закрепени цени и наказателно гонене за погрешна информация във вторник (24 март) бе обнародван Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, което бе оповестено поради разпространяването на ковид у нас. В друга степен той визира всички българи и " Дневник " показва другите ограничения и ограничавания по групи.

Най-важното, което визира всички са ограниченията и рестриктивните мерки в работата на разнообразни обекти и напредването, които здравният министър може да разпорежда т.е. да трансформира и добавя със своя заповед (какви са възбраните от заповедите до момента четете тук). За тяхното несъблюдение, както и за неизпълнението на заповеди на шефове на районна здравна ревизия, се планува 5 000 лева санкция за физически лица, както 15 хиляди лева имуществена глоба за еднолични търговци и юридически лица.

Санкциите за погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, които и в този момент попадат в Наказателния кодекс, се усилват на отнемане от независимост до три години и санкция от 1000 до 10 хиляди лева, а при обилни последствия - до пет години затвор и наказания от 10 до 50 хиляди лева

Сериозни са наказванията и за нарушаващите карантината (правното разбиране в закона е " наложителна изолираност " ), те ще бъдат следени и посредством достъп до мобилните им телефони.

Важни промени има за бизнеса - като периоди и опити за облекчения в периоди, съществено наранени са хората, които работят на първа линия - лекари, служители на реда, а съгласно закона и военнослужещите, които ще работят изключително.

За бизнеса

Със закона се дава опция на работодателите да провеждат отдалечена работа, както и да пускат чиновниците в заплатен годишен отпуск, само че не са планувани съответни ограничения за подкрепяне на бизнеса, в това число и данъчна почивка.

По критерии, избрани от държавното управление, някои бизнеси, които са спрели работа в изключителното състояние, ще могат да получат от Националния застрахователен институт най-вече за три месеца 60 на 100 от възнагражденията на чиновниците, с цел да могат да ги задържат . В понеделник се разбра, че Министерският съвет планува тази опция да важи единствено за прекратили работа въз основа на държавен орган.

Единственото облекчение е, че се удължават периодите за подаване на заявления за юридически лица по Закона на корпоративното подоходно облагане . С два месеца - до 30 юни, се удължава срокът, в който едноличните търговци подават декларациите за приходите през 2019 година Дотогава се заявяват и приходите на физическите лица от таксиметрови транспорти, за получени заеми, за приходи от патентен налог и други

Ако към този момент е подадена данъчна декларация за приходите за 2019 година, то предплатените вноски на налога върху облагата се образуват въз основа на тази информация. Това важи и за подадените до 15 април заявления. Ако не е подадена такава декларация обаче, предплатените вноски се заявяват с образеца на годишната данъчна декларация до 15 април 2020 година, като се попълня единствено тази част от нея.

Годишните финансови доклади, консолидираните доклади и годишните отчети се подават до 30 септември вместо до 30 юни.

Законът обаче стопира използването на клаузите за веселба на заплащанията по договорите сред частноправните субекти , което в действителност основава опция за прекъсване на всички заплащания по артикули и услуги и основава огромни опасности за увеличение на междуфирмената задлъжнялост, още повече при несигурността какъв брой ще продължи изключителното състояние. (По информация на " Капитал " депутатите ще редактират този текст още тази седмица).

На работа

При изключително състояние работодателите имат право да пускат чиновниците в заплатен отпуск, който може да бъде половината от годишния, т.е. нормално 10 дни. Освен това могат да провеждат работа от разстояние и да постановат надомна работа без единодушието на заетите, както и да понижат работното време.

Работодателите обаче нямат право да откажат заплатен или неплатен годишен отпуск на майки, самотни татковци или осиновители на деца на възраст до 12 години, бременни дами или такива в напреднал стадий на лекуване инвитро, както и служащи с понижена работоспособност и съществени болести.

Срокът за подаване на данъчните заявления на физическите лица се удължава до 30 юни. Отстъпката за налог за авторски и сродни права ще се употребява до 31 май.

В изолираност

Законът планува глоба от 5000 лева при отвод за слагане под изолираност на лица с позитивни проби за ковид, за контактни на тях лица, както и на лица, идващи от други страни. При отвод от тестване за болестта глобите са от 50 до 500 лева Каква е карантината (популярното наименование на " наложителната изолираност " както е съгласно законовия текст) в другите случаи четете тук.

За съблюдаване на изолацията наблюдават органите на Министерството на вътрешните работи, като при нарушавания и отвод те могат да желаят и ще получат от мобилните оператори данни за местонахождението на такива лица.

На първа линия

Законът дава полицейски функционалности на военнослужещите за времето на изключителното състояние, с цел да могат те да вземат участие в използването на противоепидемични ограничения и ограничавания. Сред тях са инспекция за определяне идентичност на разположение, ограничение на напредването, прекъсване на лица, за които има данни за нарушение на рестриктивните мерки, до момента в който дойдат чиновници на Министерство на вътрешните работи, както и използване на мощ при безспорна нужда.

Лечебните заведения би трябвало да извършат инспекция на обектите, предопределени за доставяне с електрическа сила, с цел да се предотврати нежелано спиране на тока. В закона е планувана опция здравни инспектори да бъдат командировани за инспекции на територията на цялата страна.

Законът не разписва съответно по какъв начин работят лекарите при изключително състояние, като в него не е планувано и обещаното нарастване с 1000 лева на месец на заплатите на медицинските служащи на първа линия. Очаква се това да се регламентира от държавното управление и здравното министерство.

Други периоди и значими промени

До анулацията на изключителното състояние не се постановат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения. Не се ползват последствията от веселба за заплащане на отговорности на частноправни субекти, в това число лихви и неустойки за веселба (рисков текст, който евентуално ще бъде променен), както и непаричните последствия като предварителна дължимост, повреждане на контракт и изземване на движимости.

Спират да текат процесуалните периоди по правосъдни, арбитражни и изпълнителни производства, като се изключи периодите по наказателни производства.

Удължава се до 30 юни срокът, в който ще се употребява 5% отстъпка за платените напълно налози върху недвижимите парцели и за транспортните средства.

Срокът на изтичащите персонални карти се удължава до края на октомври . До края на годината се удължават и протоколите за медикаменти на хронично болните. След анулация на изключителното състояние хората с понижена работоспособност ще имат два месеца, с цел да подадат документи към съответните комисии.

На министъра на образованието се дава пълномощие да променя със заповед периоди по учебния закон, защото сега учебните заведения са затворени и са в режим на онлайн образование.

Ако имате въпроси, сигнали или информация за ковид и обстановката на изключително състояние, изпращайте ги през формата тук или на [email protected].

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (971)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР