След вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество стана

...
След вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество стана
Коментари Харесай

Позициите на синдикати и работодатели относно промените в Кодекса на труда

След вчерашното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие стана ясно, че синдикатите и работодателите не се схванаха за измененията в Кодекса на труда, касаещи еднодневните трудови контракти, сумираното работно време и изключителния труд. Дебатът от НСТС се придвижи и в утринния блок на bTV, където двете страни аргументираха своите позиции. 

" Ако изключителният труд се усили от 150 на 300 часа, то цената за него би трябвало да се усили 4 пъти. Работодателите няма да имат потребност от ексклузивен труд, в случай че възнамеряват потребността си от работна ръка вярно ", коментира Ваня Григорова от КТ “Подкрепа ”.

Тя изясни, че с цел да заобиколят изключителния труд, работодателите постоянно подписват втори трудов контракт. " Това значи, че се заплаща за естествен труд, а в действителност той е ексклузивен ", добави Григорова. 

Според нея се прави следващо разширение на обсега на еднодневните трудови контракти, като натискът за това е огромен. " Първата смяна, която се предлага е българското законодателство да е синхронизирано с европейската инструкция. Към момента у нас сумираното пресмятане на работно време може да се ползва 6 месеца, до момента в който по европейската инструкция е 4 месеца. За това настояваме от години. Същевременно се прави оттегляне посредством групови трудови контракти този период да се усили до 12 месеца. Ако срокът бъде повишен до 12 месеца, ще бъдат сигнализирани европейските институции ", акцентира Григорова.

И двата синдиката нямат решение във връзка с стачките. " Национална стачка по българското законодателство няма. Няма законова опция, с която да оправдаем неналичието на служащите от тяхното работно място. Ако някой желае да пусне служащите да отидат на площада, да им даде спомагателен заплатен отпуск ", аргументира се Григорова.

" Българската стопанска камара е изрично срещу отпадането на генералната възбрана за ексклузивен труд. Забраната пречи на работодателя да възнамерява ексклузивен труд, а на служащия - да бъде заплатен по съответен метод ", разяснява зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Според него това е проблем на действителната стопанска система, само че и на държавната администрация. Бранков изясни, че всички работодатели в света имат проблем с изключителния труд.

" Има доста ограничавания, които не съществуват в конвенцията или директивите - да вземем за пример, неразрешено е на работодателя да подписа втори трудов контракт с еднакъв служащ за същата служба, само че може за друга служба ", разяснява той.

От БСК оферират и електронни трудови ваучери. По думите на Бранков, в актуалния свят се изискват гъвкави форми на труд. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР