След вчерашното предупреждение на президента Радев, че ще наложи вето

...
След вчерашното предупреждение на президента Радев, че ще наложи вето
Коментари Харесай

Асен се изживява като месия - хвърля оставка при вето на Радев?

След вчерашното предизвестие на президента Радев, че ще наложи несъгласие на бюджета на Асен Василев, играта загрубя. Ако президентът извърши заканата си и в действителност бъдат блокирани плановете на финансовия министър, той може да подаде оставка. Такива прогнози вършат анализатори, с аргумента, че нито един финансов министър не би преглътнал да му пренаписват бюджета. Тази позиция изрази финансовият специалист Петър Илиев.

Ако президентът е решил тотално да нанесе някакви вреди на сглобката или да я разклати, той ще се възползва оптимално от 14-дневния период и ще влезем в новата година без гласуван бюджет, отсече анализаторът. " Ако не бъде бюджетът на Асен Василев, той ще си подаде оставката. "
Анализаторът направи и  психически портрет на Василев, като съобщи, че той е „ самолюбив, обидчив и има избрани месиански възгледи за себе си. "

Чули ли сте за човек, който в миналото се е занимавал с бюджет, който да каже, че тази макрорамка на този бюджет е свястна?, пита Илиев.

И заключи, че политиката на Василев е ясна - първичният напор беше да обезпечи изборна база на цялото формирование, в което той взе участие, след което главната му задача беше да усилва непрекъснато покупателната дарба и паричния оборот – посредством нарастване на минимална заплата и на пенсии.

Вчера, след заканата на Радев, Асен Василев отвърна на хвърлената ръкавица,като съобщи, че   
президентът се е изказал във връзка Закона за държавния бюджет с подправена вест. " Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпореждания. Всички те са оповестени на уеб страницата на Народно събрание и импортирани за разискване. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива доходи няма планувани. Аз персонално съм изумен, че президентът се поддава на подправени вести ", изясни финансовият министър.

Близо 294 000 души у нас се обезпечават на оптималния застрахователен предел. Вдигането му би коствало 1300 лв. спомагателен разход на човек на година, а общо събраната сума би била към 380 милиона за година, изясни пък Илия Кръстев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии AIBEST.

" Мотивацията на един човек да се осигурява на избрана база, на избран размер пари, би трябвало да е обвързвана с услугите, които получава – както сега, по този начин и дълготрайно ", уточни Кръстев по отношение на декларираното повдигане на оптималния застрахователен предел от 3400 на 3750 лв..

Той попита има ли задоволително храброст да се реформира пенсионната система, преди тя да се сгромоляса.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР