След вчерашните високи нива на фини прахови частици в София,

...
След вчерашните високи нива на фини прахови частици в София,
Коментари Харесай

Започват засилени проверки на замърсяващите автомобили в София

След вчерашните високи равнища на фини прахови частици в София, през днешния ден софиянци дишат по - чист въздух. Като мярка за справяне със замърсяването от на следващия ден Пътната полиция и Столичният инспекторат стартират засилени инспекции на колите в столицата.

София

Автомобилите в София ще бъдат спирани от Пътната полиция, а очистващата им система ще се ревизира посредством газанализатори. Досега уредите се използваха единствено в пунктовете за регистрация на коли, само че от на следващия ден към този момент ще бъдат и на пътя. Целта е да не се движат коли в нередовност, които замърсяват въздуха. Ще се ревизират освен леки коли, само че и камиони. Проверки за външния тип и за положението на транспортните средства, които се движат в София, има от началото на годината. Съставени са 12 акта, a инспекциите демонстрират, че нарушаванията фрапантно са намалели.
Инж. Полина Асенова - Столичен инспекторат: Столичен инспекторат от началото на годината с КАТ прави взаимни инспекции съвсем ежедневни по отношение на замърсяването на пътното платно от ходовата част на тежкотоварните коли, а отдел " Пътна полиция " наблюдават по отношение на чистотата на регистрационните табели, фарове, мигачи, това, което го има в закона и за което те имат пълномощия.
До момента са извършени 96 инспекции в 5 региона на територията на Столична община.

Ако на следващия ден ви ревизират и се окаже, че нездравословните субстанции в изгорелите газове са над нормата, служителите на реда ще ви глобяват съгласно Закона за придвижване по пътищата. В него е написано, че автомобилът може да бъде спрян краткотрайно от придвижване поради техническа нередовност, до момента в който тя не бъде отстранена. Превишаването на допустимите правила на нездравословни излъчвания от ауспуха на колата е посочено тъкмо като такава.
 Извънредни инспекции поради мръсния въздух в София Извънредни инспекции поради мръсния въздух в София
И още веднъж замърсен въздух на доста места в България през днешния ден. Завишени равнища на фини прахови частици са регистрирани в София, Смолян, Плевен, Перник, Шумен, Видин...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР