След вчерашните разочароващи резултати на деветокласниците, родени през

...
След вчерашните  разочароващи  резултати на деветокласниците, родени през
Коментари Харесай

Експеримент на БНТ: Справиха ли се с PISA днешните деветокласници?

След вчерашните " разочароващи " резултати на деветокласниците, родени през 2002- ра, в проучването ПИЗА- 2018, през днешния ден екипът ни направи опит. Даде примерна задача от теста на днешните деветокласници. Разликата сред двата випуска е, че едните са учили по остарелия закон, другите учат по новия. Справиха ли се с четенето с схващане учениците от село Долно Осеново, вижте във видеото.

9 клас на Обединено учебно заведение " Св. Паисий Хилендарски ", с. Долно Осеново. Даваме на учениците примерна задача от PISA за четене с схващане, предоставена ни от просветното министерство. В нея има два текста за млякото - единият демонстрира изгодата от него, другият приказва, че то не е толкоз потребно, колкото се счита. От учениците се желае да посочат един от четири правилни отговора върху смисъла на текста.Трябва да дадат и един къс писмен отговор.
Денислав Чаушев, 9 клас: Добре беше, като за 9 клас.
Българска национална телевизия: Успя ли да схванеш всичко?
Денислав Чаушев, 9 клас: Да.Калин Крънчов, 9 клас: Разбира се, всичко. Стига да четеш и да внимаваш.
Българска национална телевизия: Защо твоите връстници имат по-ниски оценки в последните проучвания?
Калин Крънчов, 9 клас: Защото не внимават в часовете.Виктория Тахчийска, 9 клас: Не е нито елементарен, нито сложен. Стига да го прочетем няколко пъти и да го разберем.
Българска национална телевизия: Успяваш ли да вникнеш, когато имаш текст с схващане?
Виктория Тахчийска, 9 клас: Да, само че не от първи път прочитане, втори или макс трети.
Тези деветокласници са родени през 2004-та година. Още от 5 клас те учат по новия закон за учебното обучение.
Екатерина Бамбова, преподавател по български език и литература: Справили са се децата и то доста добре. В пети до десети клас, класовете, в които преподавам наложително във всеки един от тестванията, които те организират като постоянни контролни работи го има това - четене на текст с схващане и добиване на информация.
И по този начин - в новите стратегии дилемите по ПИЗА са заложени, остава да забележим, дали в случай че не след три, то най-малко след шест или девет години резултатите ни ще излязат от дъното на таблицата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР