След вчерашната новина за смъртта на лидера на екстремистката групировка

...
След вчерашната новина за смъртта на лидера на екстремистката групировка
Коментари Харесай

Багдади посочил кой да го наследи като лидер на групировка „Ислямска държава“

След вчерашната вест за гибелта на водача на екстремистката формация „ Ислямска страна “ Абу Бакр ал Багдади и на нейния представител Абу ал Хасан ал Мухаджир в Сирия, към този момент се приказва за новият водач на групировката, написа Флашнюз.

Оганизацията към този момент е определила правоприемник на ал Багдади, написа списание „ Нюзуик “.
Говори се, че иракският тюрк Абдуллах Кардаш, чието име от време на време се изписва Каршеш и е прочут още като Хаджи Абдулах ал Афари, е бил назначен от самия Багдади през август да управлява мюсюлманските каузи в известие, публикувано от считания за формален медиен рупор на ИД – уеб страницата Амак. Групировката обаче в никакъв случай не е удостоверила това обществено. Малко се знае за някогашния офицер от иракската войска, служил в миналото при починалия водач Саддам Хюсеин. Но районен разследващ чиновник, помолил да не бъде разпознат, сподели пред „ Нюзуик “, че Кардаш към този момент би трябвало да е поел ролята на Багдади, въпреки че тя е изгубила доста от смисъла си към времето на неговата крах.

Убитият през вчерашния ден при интервенцията на американския спецотряд „ Делта “ Багдади построи самозвания халифат на ИД върху основата на иракския клон на „ Ал Кайда “, само че съгласно цитирания чиновник ролята на авторитетния в миналото ислямски свещеник хардлайнер към този момент е била значително единствено алегорична. „ Багдади беше единствено парадна фигура. Той не участваше в ежедневните интервенции, сподели служителят пред „ Нюзуик “. – Единственото, което правеше, бе единствено да каже да или не, само че без никакво присъединяване в планирането.

Все още излизат детайлности какво е ставало в щаба на Багдади в сирийското село Бариша и за какво шефът на ИД се е криел надълбоко в територия, която се свързва със съперничещата джихадистка формация „ Хаят Тахрир аш Шам “, ръководена от някогашния съмишленик на Багдади – Абу Мохамед ал Джолани, основал по-късно сирийския клон на Ал Кайда – фронта „ Ан Нусра “. Но въоръжените сили и на двамата мъже претърпяха поредност от провали, което внезапно ограничи свободата им на придвижване в двете страни, за чиято дестабилизация изиграха основна роля, показва „ Нюзуик “.

Списанието цитира преобладаващи до неотдавна отзиви, че Багдади би трябвало да се е криел някъде в Североизточна Сирия или прилежащите крайгранични региони на Ирак, което обаче се е оказало погрешно. Имало е и изказвания, че той не е бил в положение на управлява ИД, тъй като е бил ранен при американски въздушен удар.

Според неназован някогашен чиновник на американското разузнаване обаче, гибелта на Багдади може да се отрази много мощно на способността на ИД на работи.
Той споделя пред „ Нюзуик “, че в случай че Багдади се е подписвал под интервенции и тактики посредством писма и пощальон, значи е имал въздействие. „ Лидерът има значение. Ние вървим по следите им, тъй като те вземат решенията “, прибавя служителят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР