След въвеждането в училищата на програма за масова ваксинация срещу

...
След въвеждането в училищата на програма за масова ваксинация срещу
Коментари Харесай

Великобритания е близо до елиминиране на вируса, причиняващ рак на маточната шийка

След въвеждането в учебните заведения на стратегия за всеобща имунизация против човешкия папилома вирус (HPV), доста малко полово дейни млади дами във Англия се заразяват с вируса, който предизвиква рак на маточната шийка, написа “Гардиън “.

През 2008 година, когато имунизацията стартира, 15% от младите дами са били инфектирани с човешки папилома вирус, който циркулира измежду полово дейните хора. Два вида HPV 16 и 18 предизвикват преобладаващата част от случаите на рак на маточната шийка.

Данните на здравните управляващи демонстрират, че равнището на инфекциите с HPV е спаднало до 2% измежду дамите сред 16 и 18 години сред 2014 и 2018 година В извадка от 600 тествани млади дами през 2018 година не са открити инфекции.

Данните усилват очакванията, че случаите на рак на шийката на матката ще спаднат фрапантно през идващите години и в последна сметка ще бъдат отстранени. Все още няма измеримо влияние върху заболеваемостта от рак. Ракът най-често се диагностицира на възраст сред 25 и 29 години, нормално при скрининг.

Ваксинационното покритие против HPV е високо: 83.9% от девойките на 9-годишна възраст имат приложени целесъобразните две дози от имунизацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР