След въвеждането на тол системата у нас глобите за претоварени

...
След въвеждането на тол системата у нас глобите за претоварени
Коментари Харесай

Автоматични глоби за претоварени камиони по пътищата

След въвеждането на тол системата у нас санкциите за претрупани камиони ще се издават автоматизирано, без да е належащо прекъсване на автомобила. Камери и лазерни скенери на новите рамки в синхрон с интегрираните в пътната повърхнина датчици ще ловят нарушителите по време на шофиране. Това стана ясно от отговор на Агенция "Пътна инфраструктура " за бъдещото консолидиране на новата система за Монитор.
Стационарните контролни точки (рамки), които сега се построяват по пътищата, са оборудвани с камери, класифициращи 8+1 класа пътни транспортни средства, с лазерни скенери за детайлна подредба на транспортните средства и със датчици за премерване на тежестта в придвижване, което оказва помощ за установяване на натоварването на всяка ос на пътното транспортно средство с тегло над 3,5 тона. Затова информацията, генерирана от камерите, е потребна освен за потребностите на таксуването, само че също и за надзор на претоварването на транспортните средства, за придвижването на извънгабаритни товари, както и за надзор на трафика и придвижването на артикули и товари, разясняват от пътната организация.
Генерираната информация за прекосяването на обещано транспортно средство може да бъде обработвана и за премерване на междинна скорост на придвижване В момента се разисква създаването на методика за метрологично узаконяване на изходната информация от видеозаснемането, която Националното тол ръководство да подава към Министерство на вътрешните работи и други заинтригувани институции, с цел да може тези данни да се употребяват за задачите на санкционирането, прецизират от АПИ.
Системата към този момент работи в доста европейски страни, като дефинира размера на транспортното средство и натоварването на осите. Освен това камерите записват регистрационния номер, страната на генезис на транспортното средство, броя на осите и категорията на транспортното средство. На фона на тези данни се дефинира и размерът на санкцията при положение на претоварване. За какво още ще се употребява тол системата В момента е-системата за таксуване на база време и на база изминато разстояние е в развой на интеграция с Агенция "Митници ", с Министерство на вътрешните работи, с Националната организация по приходите и с Изпълнителната организация “Автомобилна администрация”.
Интеграцията с Агенция "Митници " е обвързана с произлизащите отговорности на организацията според Закона за придвижване по пътищата. Агенция "Митници " е контролиращ и правоприлагащ орган във връзка с пътните такси. С Министерство на вътрешните работи е на две равнища – преди всичко продан на данни за притежателя на пътното транспортно средство без платена пътна такса за санкциониране, когато нарушителят не може да бъде санкциониран на място. Второто равнище е продан на информация за настоящите нарушавания за надзор и правоприлагане от страна на Министерство на вътрешните работи. Интеграцията с Национална агенция за приходите цели да бъдат обменяни данни за претрупани пътни транспортни средства и за влезнали в действие и подлежащи на наложително събиране наказателни постановления, издадени от наказващия орган Агенция "Пътна инфраструктура ".
С Изпълнителна организация "Автомобилна администрация " интеграцията е обвързана с инспекция от тяхна страна на влезнали в действие, само че неплатени санкции (наказателни постановления). От позиция на правоприлагането и контрола за платени пътни такси интеграцията с Агенция “Митници” към този момент е подготвена. Митническите чиновници правоприлагат на граничните контролнопропускателни пунктове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР