„След въвеждането на тол системата приходите от тежкотоварните автомобили в

...
„След въвеждането на тол системата приходите от тежкотоварните автомобили в
Коментари Харесай

С ТОЛ СИСТЕМАТА! Приходите от тежкотоварните автомобили ще скочат седем пъти!

„ След въвеждането на тол системата приходите от тежкотоварните коли в страната ще скочат седем пъти”, безапелационен е министърът на районното развиване Николай Нанков.

По-късно през днешния ден в министерството ще бъде подписан договорът за създаване на тол системата у нас. Процедурата се забави дълго време поради обжалвания.

След подписването на контракта компанията реализатор има седем месеца за планиране и създаване на тол системата в цялата страна, а по-късно още 12 месеца за одитиране и промяна – общо 19 месеца преди да бъде изпълнен целия контракт.

„ На стадий създаване и внедряване би трябвало да се извършат две значими действия – избор на обсег на републиканските пътища, които ще попаднат в тол системата. Има разнообразни разновидности от към 8000 км първокласни и второкласни пътища и автомагистрали, до 75% от всички пътища, само че съм уверен, че втория вид няма да бъде избран”, разясни министърът.

Втората задача по думите му са установяване на ставките за обособените пътища.

„ Тол таксата ще важи единствено за тежкотоварните коли над 3,5 тона. За леките коли остават винетките, само че не хартиените, а електронните – доста по-лесно е за действие, по-евтино е и за държавата”, безапелационен е Нанков.

Смесената система тол такси за тежкотоварните коли и винетки за леките коли ще стартира да действа след 7 месеца.

За тежкотоварните коли таксите ще се покачат в пъти – който натоварва мрежата повече, ще заплаща повече”, добави министърът.

Нанков е безапелационен, че никога няма да се усилва цената на винетките, като даже ще се търсят разновидности за по-гъвкаво тарифиране, като уикенд винетка и еднодневна винетка.

Според разнообразни разбори тол системата у нас още през първата си година ще донесе доходи от към 1 милиарда лева За съпоставяне, сега от винетки събираме към 350 млн. лева

„ Въвеждането на тол системата ще ни донесе задоволителен запас да вършим ремонти”, добави Нанков.

„ 2018 година, с изключение на годината на тол таксите, ще бъде и годината на Автомагистрала „ Хемус” – 75 км от автомагистралата ще бъде в стадии на реализация”, разясни министърът.

Програмата за саниране

„ Въведохме още по-строг механизъм за санирането и контрола върху него”, разясни Нанков. По думите му това включва ежеседмични инспекции на всеки един блок, по който се работи.

„ Финансовата глоба и санкция са най-хубавият механизъм да се предотвратят злоупотреби”, добави той.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР