„След въвеждането на тол системата приходите от тежкотоварните автомобили в

...
„След въвеждането на тол системата приходите от тежкотоварните автомобили в
Коментари Харесай

С тол системата: Приходите от тежкотоварните автомобили ще скочат седем пъти

„ След въвеждането на тол системата приходите от тежкотоварните коли в страната ще скочат седем пъти”, безапелационен е министърът на районното развиване Николай Нанков.

По-късно през днешния ден в министерството ще бъде подписан договорът за създаване на тол системата у нас. Процедурата се забави дълго време поради обжалвания.

След подписването на контракта компанията реализатор има седем месеца за планиране и създаване на тол системата в цялата страна, а по-късно още 12 месеца за одитиране и промяна – общо 19 месеца преди да бъде изпълнен целия контракт.

„ На стадий създаване и внедряване би трябвало да се извършат две значими действия – избор на обсег на републиканските пътища, които ще попаднат в тол системата. Има разнообразни разновидности от към 8000 км първокласни и второкласни пътища и автомагистрали, до 75% от всички пътища, само че съм уверен, че втория вид няма да бъде избран”, разясни министърът.

Втората задача по думите му са установяване на ставките за обособените пътища.

Тол таксата ще важи единствено за тежкотоварните коли над 3,5 тона. За леките коли остават винетките, само че не хартиените, а електронните – доста по-лесно е за действие, по-евтино е и за държавата”, безапелационен е Нанков.

Смесената система тол такси за тежкотоварните коли и винетки за леките коли ще стартира да действа след 7 месеца.

„ За тежкотоварните коли таксите ще се покачат в пъти – който натоварва мрежата повече, ще заплаща повече”, добави министърът.

Нанков е безапелационен, че никога няма да се усилва цената на винетките, като даже ще се търсят разновидности за по-гъвкаво тарифиране, като уикенд винетка и еднодневна винетка.

Според разнообразни разбори тол системата у нас още през първата си година ще донесе доходи от към 1 милиарда лева За съпоставяне, сега от винетки събираме към 350 млн. лева

„ Въвеждането на тол системата ще ни донесе задоволителен запас да вършим ремонти”, добави Нанков.

„ 2018 година, с изключение на годината на тол таксите, ще бъде и годината на Автомагистрала „ Хемус” – 75 км от автомагистралата ще бъде в стадии на реализация”, разясни министърът.

Програмата за саниране

„ Въведохме още по-строг механизъм за санирането и контрола върху него”, разясни Нанков. По думите му това включва ежеседмични инспекции на всеки един блок, по който се работи.

„ Финансовата глоба и санкция са най-хубавият механизъм да се предотвратят злоупотреби”, добави той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР