След Васил Левски, режисьорът Максим Генчев насочи камерата си и

...
След Васил Левски, режисьорът Максим Генчев насочи камерата си и
Коментари Харесай

Максим Генчев: Пенсионерка ми праща всеки месец по пет лева за филма за Ботев

 След Васил Левски, режисьорът Максим Генчев насочи камерата си и към Христо Ботев. Филмът се снима единствено с дарения. Вече са подготвени 64 снимачни минути. Остават още толкоз. Кога ще пристигна края, кой влиза в ролята на поета-революционер и по какъв начин се снима без държавни пари, създателят споделя пред кореспондент на ШОУ!

- Г-н Генчев, по какъв начин върви кино лентата за Ботев?


- По-добре от предстоящото.

- Какво значи това?

- Без бюджет исторически филм, пресъздаващ друга ера, е фантазия, само че към този момент имаме шестдесет и четири снимани минути. Още толкоз и готово.

- От къде пари?

- Вече година групирам дарения. Те са извънредно скромни. Пенсионерка от Русе ми праща всеки месец по пет лв. и то в продължение на една година. Общината на Калофер дори мисли да я отличи с грамота за това, което прави. Събирам от стотинки до хиляди и благодаря еднообразно на всеки. Имам човек, които даде 10 000 лв.. Но желае да остане неизвестен. Притеснява се от бухалките, които могат да се стоварят върху му. Защото, макар че идеята е благородна, бухалките не простят. Те гледат числа и работят.

- Явно в необичайно време живеем...

- Като стана въпрос за времето, откривам, че от времето Ботево и днешното огромна разлика няма. Поетът е бил доверчив да си мисли, че като избави родината си от робството, духът на българина ще се разроби. Но се оказва, че свободата не за всеки.

- Докато подготвяхте сюжета видяхте ли различен Ботев, друг от това, който познаваме?

- Да. Открих различен Ботев - възрожденецът, най-близкият наследник на Паисий. Монахът блед, който събужда България за възобновление. Той избавя български жанр и в действителност от неговото слово се раждат: Левски, Ботев, Раковски, Панайот Хитов. Националните ни революционери са негови чеда. Те поемат знамето от него.

- Какво още научихте за Ботев?

- Ние в огромна степен го интерпретираме по подправен метод: бил коцкар, бил алкохолик. Напротив, той пиел единствено кафе. Останалото са митове. Аз във кино лентата няма да диря конспирациите, не ме интересува и кой тъкмо го е прострелял. Искам да покажа неговото ентусиазъм, желанието му да освободи родината си.

- Все отново: Кой умъртви Ботев?

- То е исторически известно. Имал съм дълги диалози с моите консултанти - проф. Пламен Павлов и внукът на Кирил Ботев - Боян, в чиято къща ще снимаме скоро. Те показват килъра. Това е Джамболето, един черкезин. Той е умъртвил един български търговец. Четата го хваща. Апостолов желае да го заколи. Ботев не позволява и го санкционира със 100 тояги на голо. Това наказване обаче, тежко унижава този примитивен човек, визира мощно достолепието му и той се зарича да отмъсти, да убие войводата. Кръв за кръв. Това е.

- Във вашия филм кой участва по-силно - поетът или революционерът?

- Поетът е единствено в устите на другите. Те рецитират неговите стихове. Например когато Ботев получава предложение да поведе четата, той се колебае. Казва, че се е поставил на второ място, че желае да даде живота си като редови въстаник. Тогава един от бойците рецитира " Моята молитва " и по този начин желае да го подтиква да одобри командването, както и става.

- Вие открихте Веселин Плачков и го направихте звезда. Как в този момент намерихте Ботев?

- Направих дълъг кастинг. Спрях се на един доста забавен и надарен артист, само че той е много по-възрастен, четиридесетгодишен. Много се колебах. Защото Ботев, въпреки и да е стареел, на 28 години, си е бил млад мъж. И тогава се появи Деян Жеков, млад акьор от " Сфумато "  . Той, като се изключи че има изключителна образна аналогия с войводата, е доста чист човек, не е суетлив. Деян има доста висок аршин за Ботев. Да бъде в тази роля е негова фантазия от 5-годишен. Той е респектиран от отговорността, която му следва. Наистина съпреживява всичко. Изчел е повече от мен за поета, умее да сервира словото му. Това е скъпо в един говорящ филм.

- Други имена?

- Актьорите са млади, множеството студенти от НАТФИЗ, единствено Ники Илиев, който играе килърът, е прочут. Той е като Хенри Фонда - необикновен негативен персонаж. А Неда Спасова е Венета. Това, което видях е, че актьорите са доста добре готови. Идва ново извънредно надарено потомство.

- Може ли да се приказва за периоди и министър председатели?

- Всичко е обвързвано с парите, които групирам. Гледам да фотографирам два дни месечно по 10 минути екранно време. Имам до момента шест плътни снимачни дни. Между 17-ти и 20-ти май, когато в реалност са били борбите на " Милин камък "  и на " Околчица ", се надявам да събера тридесет, четиридесет хиляди лв., 100 четници, черкези, армия и да ги снима в баталните подиуми. Ще трябват доста хора, облекла, храна, хотел, дрон, две камери... Много е скъпо. Ако не събера парите, което не ми се има вяра, ще пусна 60 минути от кино лентата с билет от три лв.. Така ще образувам някакъв бюджет и ще завърша. Няма оттегляне, би трябвало да съм починал, с цел да не стане.

- Съдбата на кино лентата за Левски, пет години по-късно? Забрави ли се абсурда от първите му дни?

- Тогава действаше пропагандната машина на сътрудниците, които не ме харесваха на персонална основа. Те не можеха да приемат как по този начин Максим Генчев ще пристигна от нищото, ще събере пари и ще прави филм, освен това за Левски. Защото по-лесно е да се вземе от страната един милион, да се съберат от спонсори още няколко милиона и да се направи рецитал за Апостола. Парите се оправдават с фактури и готово. Моят филм за Дякон Левски бе оплют от такива, които не са го гледали. Имал съм опция да го установя.

- А какъв брой са го гледали?

- За пет години и половина има шестнадесет проявления по малките екрани. По време на излъчванията се включват по осемстотин хиляди тв приемника. Проверил съм го. Така че съвсем цяла България и много фенове по света са гледали кино лентата. На огромния интернационален фестивал в стомилионния град Таргангастол в Индия " Дяконь Левский "  е въртян с огромен триумф и печели три награди.

Интервю на Исак ГОЗЕС
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР