След в четвъртък, лидерите на ЕС се заеха със всички

...
След в четвъртък, лидерите на ЕС се заеха със всички
Коментари Харесай

Евролидерите се захванаха с Китай, балтийските страни искат трибунал срещу Русия

След в четвъртък, водачите на Европейски Съюз се заеха със всички останали въпроси в петъчния ден , написа европейската редакция на американския вестник " Политико "

Лидерите на страните включиха в дневния си ред войната на Русия в Украйна и връзките на Европейски Съюз с Китай.

" Враждебен ", " властнически " и " гневен съперник " са някои от описанията, които водачите на Европейски Съюз употребяват, с цел да опишат Китай в стратегическата полемика по отношение на връзките сред Европейски Съюз и Пекин.

Втвърдяването на тона, съгласно финландския министър председател Сана Марин, е директен резултат от пробуждането на Европа поради войната в Украйна. " Очаквам стратегическата полемика за Китай. Мисля, че това е доста значимо, би трябвало да обсъдим повече за европейските зависимости, изключително когато става въпрос за нови технологии или познания ", сподели тя преди да влезе в срещата.

" Сега виждаме какъв брой проблематично е, че сме толкоз подвластни от съветската сила, а Русия употребява силата като оръжие против Европа. Така че мисля, че е доста значимо да обсъдим Китай през днешния ден .

Нейният белгийски сътрудник Александър Де Кроо прикани за преосмисляне на цялостните връзки с Пекин.
 Си Дзинпин забързва стрелките на часовника
Си Дзинпин забързва стрелките на часовника

Драмата на сегашното столетие обаче се крие в това, че по-сигурен Китай несъмнено не значи по-сигурен свят

" По избрани тематики Китай е сътрудник, като да вземем за пример по изменението на климата. В някои области е съперник - освен това е нечовечен съперник. В някои области също виждаме, че имат враждебно държание ", сподели той.

" И в предишното мисех, че бяхме прекомерно самодоволни като европейски страни. Мисля, че през последните месеци разбрахме, че в доста чисто стопански области геополитиката също играе роля. "

Междувременно балтийските страни са скептични по отношение на проекта на немския канцлер Олаф Шолц за независимо посещаване до Китай идващия месец.

" С Китай е най-добре да се оправяме, когато сме 27-те страни дружно, а не един по един ", сподели Кришянис Каринш, латвийският министър-председател. Неговият естонски сътрудник Кая Калас изрази сходна линия: " Моето обръщение за Китай е, че би трябвало да се занимаваме с Китай във формата 27+1. Ние сме мощни, когато сме обединени, разговаряйки с великите сили . "

Балтийските водачи употребяват срещата на върха на Европейския съвет като платформа с цел да защитят концепцията си за основаване на специфичен арбитражен съд, който да преследва закононарушенията на Русия в Украйна .
 Зеленски: Русия я чака арбитражен съд за войната
Зеленски: Русия я чака арбитражен съд за войната

Приветства реакцията в Организация на обединените нации на анексията

Въпреки че сходен ход не е несъмнено, че би имал резултат, балтийските водачи се пробват да положат основите, до момента в който са в Брюксел - и до момента в който водачите на Европейски Съюз се приготвят да обсъдят войната в Украйна в петък.

" Трябва да останем обединени в Европа, с цел да подкрепим Украйна - освен да осъдим Русия, само че и да стартираме да работим за арбитражен съд, с цел да разберем по какъв начин вярно да потърсим отговорност от Русия и за жестокостите, които прави в Украйна през днешния ден ", сподели латвийският министър председател Кришянис Каринш пред кореспонденти в петък сутринта.

Говорейки пред " Политико " късно в четвъртък, президентът на Литва Гитанас Науседа сподели, че " евентуално ще бъде извънредно мъчно " за водачите да реализират съглашение за специфичен арбитражен съд, има потребност от " ad hoc арбитражен съд ", който да преглежда закононарушенията на експанзия.

Причината зад този напън, твърди той, е, че потреблението на Международния углавен съд " не е толкоз продуктивно , тъй като той обгръща единствено случаите на директни причинители на военни закононарушения ". Според него това значи, че тези, които дават заповеди, остават " ненаказани ".
 Може ли Путин да бъде съден за военни закононарушения?
Може ли Путин да бъде съден за военни закононарушения?

Може да се окаже комплицирано и постепенно

Премиерът на Естония Кая Калас повтори мнението в петък сутринта, като сподели пред кореспонденти, че Европейски Съюз може да бъде водач в основаването на арбитражен съд. Но, призна тя, в някои елементи на Европейски Съюз има съмнения.

" Така беше и с други неща - мисля, че има потребност от увещание ", сподели тя.

В доста обсъждан случай се трансформира изненадващото уволняване на унгарския дипломат в Европейски Съюз Габор Бараняи.

В имейл, изпратен до европейските сътрудници в четвъртък и получен и от редакцията на " Политико " Бараняи сподели, че е схванал в късния следобяд за " незабавното и голословно преустановяване " (според него-бел.ред.) на неговия мандат и статут на държавен чиновник. Напускащият си дипломат посочи, че той е спретнат вкъщи година и половина преди планувания завършек на мандата му.

" Решението да ме сменят по никакъв метод не е обвързвано с професионалното ми показване, служебното ми държание, просто попаднах на несъответствуващото място и в несъответствуващото време ", сподели той. Отпътуването, означи той, е било планувано за 1 ноември, само че е било " кратко до няколко часа през днешния ден, явно предвид на обстоятелството, че намерено подлагах на критика процедурата, по която стана това ".
 Унгария получи изключение от планувания таван на цената на газа
Унгария получи изключение от планувания таван на цената на газа

Сигурността на доставките на газ за страната няма да бъде застрашена
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР