След увеличения брой заразени у нас - три сценария за

...
След увеличения брой заразени у нас - три сценария за
Коментари Харесай

Обмислят три сценария за начало на новата учебна година, единият е повече от смайващ

 След нараствания брой инфектирани у нас - три сюжета за начало на новата образователна година. Един от тях е тя да стартира отчасти присъствено, а учениците да се редуват на смени съгласно випуска си, оповестява Нова.

Решението ще бъде взето малко преди 15-ти септември според от епидемиологичната конюнктура у нас и броя на инфектираните. Сценариите към този момент са три. Най-добрият вид, несъмнено, е образователната година да стартира обикновено - с всички възпитаници и учители. А най-лошият вид е първият период да започва по този начин, както завърши предходната образователна година - напълно онлайн. От МОН обаче работят и по компромисен вид - при него часовете ще се редуват - част от тях ще са отдалечено, а други - присъствено.

Най-притеснени, че образователната година ще стартира онлайн, са родителите на тези деца, които в никакъв случай до момента не са били възпитаници - бъдещите първокласници.

" Това са деца, които нямат построени привички за учене. Формата на образование е по-лежерна даже в предучилищната и се притеснявам, че ще се постанова да заставам до детето си най-малко в началото, а може би и по-нататък, с цел да не се разсейва и да гледа други неща на компютъра ", споделя Деница - родител на предстоящ първокласник.

Новите промени в Закона за предучилищното и учебно обучение дават опция образователната година да стартира напълно отдалечено.

" Безспорно няма да е тъкмо този сюжет - напълно затваряне на всички учебни заведения. Най-малко следим и опита на детските градини - вие виждате, че се затваря за няколко дни за цялостна стерилизация и по-късно продължава ", съобщи зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

От министерството обмислят и напълно нов способ - на смесено образование - част от образователният материал да се взима у дома, а другият - в учебно заведение.

" Разглеждаме и подобен вид - да вземем за пример, да бъдат или избрани класове, или надлежно в несъмнено време. В момента сме в развой на разработване на моделите ", уточни още Михайлова.

За Деница това ще е най-хубавият сюжет. " Аз персонално като родител бих рискувала да пусна детето си по този метод. Силно се надявам, че ще може да има естествен първи образователен ден ", разяснява тя.

Според шефове, такова смесено образование ще бъде мъчно за организация, само че не и невероятно.

" Това може да се случи в дребна група от по 10 деца. Само че оттова нататък дистанцията сред децата е тъкмо като в детската градина сега. Може би в границите на няколко часа биха могли да се случват нещата, само че не и целия ден ", споделя Нина Чанева - шеф на 23 СУ " Фредерик Жолио-Кюри ".

След три месеца опит във виртуалните класни стаи, шефовете настояват, че са подготвени да продължат по този метод и след 15-ти септември.

" Процесът е проведен и учителите също имат настройката и готовността, в това число се вършат образования онлайн и тук в учебно заведение, с цел да могат да се подкрепят сътрудниците, които по-трудно се оправят ", показва Нина Чанева.

И учители, и възпитаници обаче се надяват наесен да могат още веднъж да се видят - очи в очи, а не през екрана на телефона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР