След увеличения брой заразени у нас - три сценария за

...
След увеличения брой заразени у нас - три сценария за
Коментари Харесай

МОН с три варианта за старт на учебната година

След нараствания брой инфектирани у нас - три сюжета за начало на новата образователна година. Един от тях е тя да стартира отчасти присъствено, а учениците да се редуват на смени съгласно випуска си. Това научи NOVA от просветителното министерство.

Решението ще бъде взето малко преди 15-ти септември според от епидемиологичната конюнктура у нас и броя на инфектираните. Сценариите към този момент са три. Най-добрият вид, несъмнено, е образователната година да стартира обикновено - с всички възпитаници и учители. А най-лошият вид е първият период да започва по този начин, както завърши предходната образователна година - напълно онлайн. От МОН обаче работят и по компромисен вид - при него часовете ще се редуват - част от тях ще са отдалечено, а други - присъствено.

Най-притеснени, че образователната година ще стартира онлайн, са родителите на тези деца, които в никакъв случай до момента не са били възпитаници - бъдещите първокласници. 

„ Това са деца, които нямат построени привички за учене. Формата на образование е по-лежерна даже в предучилищната и се притеснявам, че ще се постанова да заставам до детето си най-малко в началото, а може би и по-нататък, с цел да не се разсейва и да гледа други неща на компютъра ”, споделя Деница - родител на предстоящ първокласник.

Новите промени в Закона за предучилищното и учебно обучение дават опция образователната година да стартира напълно отдалечено.

„ Безспорно няма да е тъкмо този сюжет - напълно затваряне на всички учебни заведения. Най-малко следим и опита на детските градини - вие виждате, че се затваря за няколко дни за цялостна стерилизация и по-късно продължава ”, заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

От министерството обмислят и напълно нов способ - на смесено образование - част от образователният материал да се взима у дома, а другият - в учебно заведение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР