След уважен протест на Разградската окръжна прокуратура, Апелативният съд във

...
След уважен протест на Разградската окръжна прокуратура, Апелативният съд във
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна замени 20-годишна присъда с доживотен затвор за убиец

 След почетен митинг на Разградската окръжна прокуратура, Апелативният съд във Варна усили наказването на пожизнен затвор за обвиняем за обир съпроводен с ликвидиране, оповестиха от пресслужбата на институцията.

В.Ф. от гр. Завет бе наказан на пожизнен затвор от Апелативния съд във Варна за обир съпроводен с ликвидиране. Това се случи, откакто съдът почете митинга на Разградската окръжна прокуратура против наложената 20-годишна присъда, произнесена от Окръжния съд. С решението на Апелативния съд е доказана частта за присъдените компенсации на околните на жертвата в размер на 200 000 лв. ведно с лихвите, както и разноските по делото.

Извършителят и убитият мъж на 75 години, били съседи в гр. Завет. В.Ф. от време на време помагал против възнаграждение на фамилията на жертвата, както и на други фамилии в града, с цепенето и събирането на дърва. Случвало се младият мъж да изиска и да получи заем от по-възрастното семейство.

На 25 декември 2014 година, към 23:00 часа, след посещение при свои близки, В.Ф. се прибирал към дома си. Пътят му минавал през дома на жертвата. Тъй като финансовото му състояние не било положително, а по-рано през месеца му се родило трето дете, той решил да открадне пари от възрастните си съседи, за които знаел, че са заможни. Влязъл в къщата и почнал да търси, само че вдигнал доста звук и събудил стопанина й. 75-годишният мъж се развикал, а подсъдимият изплашен, че мъжът го е разпознал, се нахвърлил върху него да го души, като притискал и гръдния му панер. Жертвата изпаднал в безсъзнание, а по-късно умрял. В.Ф. траял да търси пари, като съумял да открие 220 лева, отмъкнал и мобилния телефон на мъжа.

След закононарушението, разбирайки, че е предизвикал гибелта на 75-годишния си комшия, подсъдимият опитал да прикрие осъщественото. После решил да укрие тялото и да го хвърли в близкия язовир. За задачата го изнесъл от къщата, носил го до дома си, където го натоварил на каруца и с нея го закарал до язовира. Там хвърлил тялото на възрастния мъж във водата, като авансово завързал камъни за него.

В идващите дни В.Ф. изхарчил ограбените пари, унищожил мобилния телефон и през месец февруари 2015 година отпътувал за Германия, където от време на време обитавал и работел.

В хода на следствието за гибелта на 75-годишния мъж от гр. Завет, била открита съпричастността на подсъдимия към закононарушението. През март 2015 година Разградският областен съд издал ЕЗА на 35-годишният мъж, въз основа на която той бил арестуван в Германия и предаден на българските управляващи през октомври същата година.

В правосъдно съвещание прокурорът от Апелативна прокуратура – Варна напълно поддържа митинга на Окръжната прокуратура в Разград.

Решението на Варненския апелативен съд предстои на митинг и обжалване в 15-дневен период пред Върховния касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР