След установените пропуски в системата за наблюдение на лекарствата не

...
След установените пропуски в системата за наблюдение на лекарствата не
Коментари Харесай

Меджидиев прехвърли отговорността на Асена Сербезова за недостига на лекарства - Здраве

След откритите пропуски в системата за наблюдаване на медикаментите не са подхванати ограничения. Пропуските са открити по време на одит, осъществен от " Информационно обслужване " на 27 март 2022 година

Това съобщи служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев, като по този начин още веднъж трансферира отговорността върху предходния здравен министър Асена Сербезова. 

 прехвърли отговорността за дефицита на всеобщи лекарства върху Сербезова, изразявайки учудването си (което по думите му е траяло шест месеца), че е била изменена формулата, по която се генерира (системата за следене и разбор на лекарствените продукти) и по този начин следените лекарства са станали доста по-малко.

на това, като съобщи, че потреблението на дефицита на медикаменти за популистки цели задълбочава немощта с достъпа до лекуване.

" Няма страна в Европейски Съюз, където по този начин еднопосочно, преднамерено и популистки в " комфортни " моменти да се играе по тънката нишка на нервите на хората, употребявайки казуса с дефицита с медикаменти, създавайки " отговорни ", които да се предложат за залъгалка, до момента в който се прикрива интелектуалната и административна отпадналост ", сподели тя. 

" За да се избегне дефицитът на медикаменти, предстоят законодателни промени. Системата за наблюдаване на медикаменти, която в този момент следи 60 медикаменти, е направена по този начин, че всеки би могъл да " влезе " в нея, без да остави следи ", счита здравният министър.

Меджидиев добави, че при спад на наличността на даден медикамент под 65% се постанова възбрана за износа му. Той ще предложи на Народното събрание този % да стане 100. Министърът съобщи, че той самият не е удовлетворен от контрола, който може да реализира върху Изпълнителната организация по медикаментите.

По думите му в този лист би трябвало да попаднат лекарства, които са животоспасяващи за популацията.

" Недостигът на медикаменти не е от тези шест месеца, той е от много по-дълъг интервал. Не можем да оставим хората без лекарства, вършим всичко допустимо за спомагателни доставки ", сподели още той.

Ще бъде направена забележима неналичието на медикаменти в склада, с цел да може да доближи информацията до аптечната мрежа.

От думите му стана ясно, че е направена информация, която е открила два сигнала и една тъжба, постъпили в края на 2021 година и при започване на 2022 година Те са от Българската асоциация за развиване на паралелна търговия на медикаменти и от Българската асоциация на едра търговия на медикаменти.

" Буквално на другия ден с един имейл само се трансформира формула. Но се срещнах в елементи с целия одит на " Информационно обслужване " с голям брой рекомендации, нито една от които не е изпълнено ", разяснява здравният министър.

По думите му от март 2022 г.  досега единствено е изпълнена рекомендацията на смяна формулата . Другите рекомендации са - липса на надзор и опция за инспекция за спазването на законовите уредби; липса на софтуерен инструмент за ограничение на избрани дейности, при положение неподаване на данни или неправилно подадени такива; употребяваната софтуерна база е нелицензирана. Освен това системата няма опция за надзор и инспекция на наличия по отношение на потреблението - този пропуск оказва въздействие върху генерирането на забранителния лист на Изпълнителната организация по медикаментите.

Меджидиев изясни, че измежду други проблеми са ръчното въвеждане на данни и неналичието на автоматизация на тези процеси.

Според него от седем рекомендации за нито една не е взета мярка да се поправи казусът с медикаментите и сега берем плодовете на това ", безапелационен е той. 

" Целим иницииране на законодателни ограничения за усилване на надзор на търговците на медикаменти. Възлагат се инспекции за правилното подаване на информация, има към този момент глобени търговци, ще има и наказания, като затваряне на обекти, до момента в който не се оправи казусът . В хода на инспекциите бяха открити нарушавания и разминавания в подадените информации, тъй като не са спазени условията на одита на " Информационно обслужване ", посочи служебният здравен министър. 

Министърът сподели още, че липсват детски антибиотици, като те би трябвало да бъдат вкарани и да се реализира надзор за техните доставки и експорт.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР