След успешното си кацане на Марс модулът„ИнСайт” ще търси следи

...
След успешното си кацане на Марс модулът„ИнСайт” ще търси следи
Коментари Харесай

„ИнСайт” ще търси следи от земетресения на Марс

След сполучливото си кацане на Марс модулът„ ИнСайт” ще търси следи от трусове и прилики сред вътрешния градеж на Червената планета и Земята.

Най-критичният миг нощес беше навлизането в марсианската атмосфера. Корпусът се нагря до към 1500 градуса, след това наземния надзор трябваше за 6 минути да понижи скоростта на модула от 20 хиляди километра в час до нула, с цел да не се разбие на повърхността. Малко по-късно пристигна и потвърждението за меко кацане.

Важна роля при кацането изиграха двата микроспътника Марко, които за първи път бяха употребявани в орбита към друга планета.

„ Беше извънредно трудоемка задача, тъй като те безусловно ретранслираха сигнала от кацащия уред непосредствено към Земята и това оказа помощ да се откри самата успеваемост на мисията”, изясни доктор Светослав Александров.

В 22 ч. " ИнСайт " изпрати първата си фотография от Марс. Камерата е леко под ъгъл, по тази причина се вижда повърхността и една от опорите на апарата. Той съумя да разгърне слънчевите си панели и да снима нещо като селфи преди началото на научната си работа.
Сондата „ ИнСайт ” каца на Марс (НА ЖИВО) За първи път ще бъде изследвана структурата и ще се наблюдава сеизмичната интензивност на Червената планета
„ Може би още през идващите няколко дни ще се задейства метеорологичната станция, която е издигната от Испания”, добави доктор Светослав Александров.

" ИнСайт " ще учи вътрешната конструкция на Марс през идващите 26 месеца.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР