След успешното първо издание на творческия конкурс за артисти-активисти Граждански

...
След успешното първо издание на творческия конкурс за артисти-активисти Граждански
Коментари Харесай

Време е за будно изкуство, за да се събудим

След сполучливото първо издание на креативния конкурс за артисти-активисти „ Граждански будилник “, който Български център за нестопанско право (БЦНП) провежда напролет на 2018 година дружно с световната платформа за обществено ангажирано изкуство Fine Acts, тематиката за „ будното “ изкуство още веднъж е на дневен ред.

Чрез изразните средства на трите изкуства: снимка, изобразително изкуство и литература, участниците в състезанието бяха изправени пред креативното предизвикателство да изразят своето отношение и схващане към гражданските права и свободи с фокус върху свободата на словото, на събранията и на сдружаването като фундаментални детайли на демократичните общности. 

Най-завладяващите и положителни авторски фотографии, илюстрации и текстове, отличени от професионално жури в трите категории, бяха включени в изложбата „ Събуждане: Правата през погледа на изкуството “. Тя бе отворена за визити от 20 април до 31 май 2018 година в центъра на София в пространството на A hub като пресечна точка на гражданската интензивност и културния заряд на общността.

Освен посредством изложбата, обществено ангажираните произведения, техните създатели и посланията им към този момент могат да доближат до феновете на изкуствата и посредством специфичното издание – зин (Зин /zine/ - некомерсиално, постоянно ръчно направено списание или онлайн обява, отдадена на профилирана или необикновена тема) „ Граждански будилник – правата през погледа на изкуството “ .

В материала може да разгледате и прочетете:

Текстове на:

Калоян Захариев
Емине Рейхан Садкъ
Благовеста Пугьова
Албена Тодорова

Илюстрации на:

Деница Андреева
Карина Добрева
Вероника Белчева
Габриела Танева
Borislava Willnevermadeit (корица)

Фотографии на:

Николай Шабарков
Bataki Studio - Христо и Мария Дачеви
Делян Тодоров
Явор Мичев
Гена Узунова
Стоян Костадинов

Изданието е квалифицирано и се популяризира в границите на план „ Граждански будилник – правата през погледа на изкуството “, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с интернационалната платформа за обществено ангажирано изкуство Fine Acts.

Зинът се популяризира гратис и в хартиен вид, който може откриете в разнообразни културни центрове и местоположения из София.

Повече информация за самите актьори, техния креативен път и гений да прочетете в поредицата „ Съвременните будители в изкуството “ из страниците на Портала за Неправителствени организации в България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР