След успешния старт на новата календарна година за творческите състави

...
След успешния старт на новата календарна година за творческите състави
Коментари Харесай

Не пропускайте операта Трубадур в Бургас

След сполучливия старт на новата календарна година за креативните сформира на Бургаската опера – с камерния концерт с музика от френски композитори " Вокален бутик “ и Симфоничния концерт със солисти световнопризнатите пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, третото събитие в календара на бургаската културна институция също дава обещание мощни страсти – операта " Трубадур “ от Джузепе Верди, на 15 февруари, от 19.00 часа в залата на Опера Бургас.

" Трубадур “ е една от най-популярните оперни творби на Джузепе Верди, поради трагичния си сюжет и облиците, трансформирали се в емблематични – популярната циганка Азучена, трубадура Манрико, хубавицата Леонора – с чистата си психика и красива нещастна обич, както и граф ди Луна – с отблъснато и засегнато сърце, търсещо очакване в реванша и отмъщението. Красивата Вердиева музика ще събере на сцената на Държавна опера – Бургас именити оперни актьори.

Под палката на маестро Иван Кожухаров, който дирижира с предстоящ огромен триумф на бургаска сцена комичната опера от Джоакино Росини " Севилският бръснар “, по постановка на доцент доктор Александър Текелиев – в средата на м. декември, превъзходните солисти, оркестър, хор и балет на Бургаската опера ще пресътворят — в разтърсваща страст и естетично-визуална комплектност, една тъжна приказка — за повелите на родовата памет, за оковите на отмъщението, за трагичния завършек на едно мощно — като интензитет, и белязано с хубост и извисеност човешко възприятие, носещо бремето на проклятието. Присъстващите в залата на Операта ще се потопят в динамичността на съдбовната линия на героите, завладяваща сетивата и носеща послания оттатък времето.

В трагичната роля на трубадура Манрико, за който звездите са отредили трънлива орис, осеяна със съдбовни трудности, среща с чистата обич и неизбежния трагизъм на изкуплението, бургаската аудитория ще има удоволствието да види и слуша тенорът Даниел Дамянов, който, с изключение на на Бургаската опера, е солист и на Софийската опера и балет, а през м. декември се превъплъти сполучливо в ролята на Пиркентон в операта " Мадам Бътерфлай “ от Пучини на наша сцена и взе участие в блестящата Празнична церемония с известни творби от оперното творчество. Като Леонора бургаската аудитория ще има опцията да се наслаждения на превъзходното трагично сопрано Йоана Железчева, която бе в ослепително и вълнуващо театрално партньорство с Даниел Дамянов в последното зрелище на " Мадам Бътерфалай “ през декември.

В ролята на спорната трагична фигура на граф Ди Луна ще забележим именития баритон Марян Йованоски, който построява облика освен с артистична подплатеност, само че и благодарение на превъзходна вокална техника и хубав богат тембър. Даниела Дякова, ще влезе в ролята на Азучена – коронна роля за превъзходното мецосопрано, Знаковата циганка е сборен облик на трагизъм, дълго таена болежка, разкъсващо възприятие за дълг към кръвната заръка и посланията на рода и блян към нареждане на съдбовния пасианс, търсейки възмездие и реванш. Като Ферандо, шеф на дворцовата стража, публиката ще види баса Делян Славов. Kaто Инес, доверената другарка на Леонора, на сцената излиза мецосопраното Лина Пеева, която е и помощник-режисьор на постановката. Руиц ще бъде Любомир Тодоров, в облика на Стария ром влиза Николай Николов, Вестител ще бъде Милен Динолов. В огромния театър вземат присъединяване оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас. Впечатляващата постановка и сценографията, съдържаща семиотични детайли, както и красивите костюми, изцяло в духа на представяната ера, са дело на Иван Савов. Диригент на хоровия състав – главен участник в развиването на драматизма на театралното деяние, е Невена Михайлова. Пластиката е на Галина Калчева. Концертмайстор е Ваня Златева, помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов, суфльор – Дора Фъртунова, надписите са дело на Сребрина Славова.

На 15-и февруари, вторник в залата на Бургаската опера са обезпечени: първокласният диригент, изключителното вокално майсторство на изпълнителите, драматизъмът в последователност, вълнуващата динамичност на трагизма, преминаващ през тягостно чувство за съдба и неизбежност на чистите усеща, останали капсулирани, отвън времето и пространството. Защото тленното – тук и в този момент, минава границата на имагинерните трудности на триизмерния ни свят, и минава – там и оттатък, нашите греховни и несъвършени земни показа.

Билети за операта " Трубадур “ можете да намерите на касата на Операта, в Туристически информативен център " Часовника ", както и в мрежите на Grabo и Eventim.

Според новите противоепидемични ограничения, които наложи постанова РЗИ Бургас считано от 31.01.2022 година, посещаемостта на събитията на Опера Бургас е с ограничаване до 50%. Остава изискването публиката да се позволява единствено със " зелен документ “.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР