След успешния размножителен сезон за папагалите какапо в Нова Зеландия,

...
След успешния размножителен сезон за папагалите какапо в Нова Зеландия,
Коментари Харесай

Опасна гъбична болест убива папагалите какапо в Нова Зеландия

След сполучливия размножителен сезон за папагалите какапо в Нова Зеландия, гъбична болест заплашва оцеляването на сериозно застрашения тип, съобщи Българска телеграфна агенция.

През последните месеци седем птици са станали жертва на респираторното заболяване аспергилоза, оповестяват от зоопарка в Окланд, където във вторник се е споминало 100-дневно какапо.

"Към момента 16 птици са диагностицирани с аспергилоза, тъй че това пиленце евентуално не е последното, което губим ", споделя Андрю Дигби, основен теоретичен консултант по програмата за запазване на типа.

Популацията на какапо, разказан преди време от английския зоолог Марк Каруърдин като "най-едрия, най-дебелия и най-неспособния да лети папагал в света ", наброява 142 възрастни екземпляра. Птиците, които през 90-те години на предишния век са били единствено 50, населяват три отдалечени новозеландски острова.

Над 100 учени, рейнджъри и доброволци са работили неуморно през тазгодишния рекорден размножителен сезон, през който 50 женски са снесли 249 яйца. От тях са се излюпили 77 пиленца. Пет от бебетата какапо, както и две възрастни птици, са станали жертва на сложната за диагностициране и още по-трудна за лекуване болест аспергилоза. Общо 35 птици се намират във ветеринарни клиники за проби или лекуване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР