След успешните концерти в Шумен и Габрово през септември, пианистът

...
След успешните концерти в Шумен и Габрово през септември, пианистът
Коментари Харесай

Веско Стамболов представя късните клавирни опуси на Панчо Владигеров

След сполучливите концерти в Шумен и Габрово през септември, пианистът Веско Стамболов ще показа новоиздадените късни клавирни опуси на композитора Панчо Владигеров и в София. Концертите са на 8 декември от 19 часа в къщата музей " Панчо Владигеров " и на 9 декември от 19 часа в камерната зала " България ".

Идеята за плана е на Надя Сотирова от къщата музей " Панчо Владигеров " и Ивайло Христов от издателство " Елм ". Тяхна обща идея е опазването на скъпото завещание на българския класик и достигането на партитурите до изпълнителите. Последните шест опуса на Владигеров, композирани сред 1972-1978 година не са били издавани до момента. Пианистът Веско Стамболов се е нагърбил със задачата да ги разучи и извърши пред публиката, която не ги познава.

Специално за концертите е готова мултимедия, която показва образно част от архивите, които се пазят в къщата музей " Панчо Владигеров " - измежду тях има фотоси на композитора със фамилията и учениците му.

Чуйте в звуковия файл диалозите с Ивайло Христов и Надя Сотирова, както и с пианиста Веско Стамболов, които споделиха детайлности за плана в предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР