След убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк, неговите колеги

...
След убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк, неговите колеги
Коментари Харесай

Кой уби Ян Куцияк? Все по-близо до истината?

След убийството на словашкия проверяващ публицист Ян Куцияк, неговите сътрудници бяха уверени, че то ще влезе в дългия лист с неразкритите брутални закононарушения в Словакия.
Те обаче може и да не се окажат прави, предвижда Дойче веле.


През последните две десетилетия доста убийства в Словакия останаха неразкрити. Най-вече тъй като по един или различен метод в тях явно бяха забъркани висши политици и полицейски чиновници. На този декор доста словашки публицисти допускат, че и убийството на техния сътрудник, проверяващия публицист Ян Куцияк, и неговата избраница Мартина Куснирова в никакъв случай няма да бъде разкрито.

Те обаче може и да не се окажат прави. За благополучие. Очевидно следователите са реконструирали в огромна степен организацията и осъществяването на закононарушението. Разследващият публицист Арпад Шолтес съобщи пред Дойче Веле, че това е една " приятна изненада ".

След питане на всекидневника " Sme ", словашкият Специализиран углавен съд разгласява неизвестен документ, в който се разказва организацията и осъществяването на закононарушението - в елементи. Възстановката се базира в огромна степен на показанията на задържаните преди две седмици четирима обвинени. Золтан А. е единственият, който е подготвен да спомага на следствието. Другите трима - Томаш Ш., Мирослав М. и Алена Щ. отхвърлят да дават показания.

Над 70 000 евро " премия " за убийците?

Според протокола, убийството е било поръчано в края на 2017 година от Алена Щ. Тогава бизнесдамата от южния словашки град Комарно се среща със своя прочут Золтан А. и му предава мобилен телефон с безчет фотоси на Ян Куцияк, както и обширни информации за неговото местоживеене и работа. Золтан А. от своя страна натоварва някогашния служител на реда и частен охранител Томаш Ш. от Коларово с убийството. Алена Щ. предлага за убийството 50 000 евро в брой и се задължава да погаси задълженията на Золтан А. в размер на 20 000 евро. Томаш Ш., който по това време е шеф на магазин за хранителни добавки, е работил дълго време като телохранител и защита на разнообразни обекти. Той умее да борави с огнестрелни оръжия. Избира за съизвършител и водач своя братовчед Мирослав М..

Най-малко седем пъти двамата изследват селото Велка Маца, в което живее Ян Куцияк. В деня на убийството, 21 февруари, Томас Ш. нахлува в жилището на Куцияк и неговата избраница през една незаключена врата и остава да чака журналиста. Първоначално не е било планувано убийството и на годеницата на Куцияк. Томаш Ш. обаче я прострелва, тъй като тя би могла да свидетелства пред съда. Бившият телохранител убива Куцияк с два изстрела в гърдите, а годеницата му - с изтрел в главата. Мартина Куснирова умира на място, а Ян Куцияк умира от загуба на кръв.

Оръжието, с което е осъществено убийството, към момента не е намерено. При обиска на къщата на Томаш Ш. обаче полицията намира патрони, които са идентични с 9-милиметровите патрони от убийството.

Кой е хипотетичният гарант?

След убийството Томаш Ш. и Мирослав М. отпътуват към Комарно и получават обещаните 50 000 евро в брой. Едва на идващия ден Золтан А. осведоми Алена Щ., че е убита и годиницата на Куцияк. Според оповестения неизвестен документ, Алена Щ. реагира яростно на тази вест. След като Томаш Ш. и Мирослав М. осъзнават какъв интернационален отзив е провокирало убийството, принуждават Алена Щ. да им даде още пари. В протокола не се загатва съответна сума.

Според следователите, Алена Щ. няма никакъв претекст за убийството на Ян Куцияк. Куцияк въобще не я познава и името ѝ не се среща в документите на проверяващия публицист. Следователите изхождат от догатката, че тя е била единствено медиатор. В момента на убийството Алена Щ. е била безработна, само че е водила разточителен живот. При ареста ѝ служителите на реда откриват 23 000 евро в брой.

В анонимния документ не се загатва кой би могъл да бъде гарант на убийството и кой би могъл да има претекст за това. От известните до момента информации излиза наяве, че Ян Куцияк е бил заплашван от съмнителния предприемач Мариан Кочнер - в телефонен диалог през есента на 2017 година. Кочнер е забъркан в доста престъпни закононарушения, само че до момента е недостижим поради положителните му връзки с висши политици и съдии. Твърди се, че той е кръстник на дъщерята на Алена Щ.. Тази седмица бяха оповестени фотоси, които документират хипотетична негова среща с Алена Щ. в края на 2017. Самият Кочнер, който е в предварителния арест за измами, отхвърля всички обвинявания и твърди, че въобще не познава Алена Щ..

Съмненията остават

Реконструкцията на убийството на Куцияк и неговата избраница може да докара до поврат в работата на полицията и правораздаването в Словакия. Според доста сътрудници на проверяващия публицист, измежду ниските и междинни полицейски чинове се шири неодобрение. Много от служителите на реда са надълбоко разочаровани от политическото въздействие върху доста престъпни случаи. През тази седмица словашкият президент Андрей Киска също взе отношение по тематиката. По време на среща с антитерористичната група към вътрешното министерство, той съобщи, че честните служители на реда, следователи и прокурори би трябвало да имат цялостна независимост на деяние. " Ние би трябвало да превърнем полицията в орган, на който хората могат да се доверят ", съобщи в речта си той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР