След убийството на словашкия журналист Ян Куцяк и приятелката му

...
След убийството на словашкия журналист Ян Куцяк и приятелката му
Коментари Харесай

"Монд": България е един от най-лошите примери за свобода на словото в ЕС

След убийството на словашкия публицист Ян Куцяк и приятелката му в дома им предишния месец стартират да изникват съществени въпроси, свързани със свободата на словото и изискванията, при които публицистите упражняват специалността си, написа френският вестник " Льо Монд " (Le Monde).

Заплахите за публицистите

" Никога не е било елементарно да се вършат следствия в моята страна, само че мисля, че в този момент ще е по-трудно от всеки път ", споделя сътрудник на убития публицист, който също работи в новинарския уебсайт Aktuality.sk. Това е първият случай на ликвидиране на публицист в страна - членка на Европейски Съюз, от някогашния комунистически блок или Югославия от включването им в съюза през 2004 година

Ян Куцяк е разследвал корупцията и връзките сред бизнеса и политическия хайлайф в страната. Полицията съобщи, че гибелта му " най-вероятно е обвързвана с неговата работа ". Последният текст на Куцяк, на 9 февруари, е обвързван с съмнения за данъчни измами, свързани с първокласен жилищен комплекс в Братислава. Този случай предходната година провокира митинги с искане за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк поради връзките му с следствия строителен бизнесмен Ладислав Бащернак (в понеделник, 12 март, Калиняк разгласи, че ще подаде оставка - бел. ред).

Този казус е потрес, който раздруса целия район, предизвиквайки яд и паника. Това се случва на фона на внезапен спад на свободата на медиите и до момента в който Русия към момента оказва въздействие върху тази енергийно подвластна зона.

Влошаването на изискванията

" Влошаването на изискванията, при които публицистите работят, е изключително ясно през последните 10 години ", сподели Паулин Адес-Мевел, началник на активността на " Репортери без граници " за Европейски Съюз и Балканите. " Политиците от ден на ден се стремят да развият враждебна тирада пред медиите, която има отражение, когато кореспонденти се намират на място. Също по този начин има централизация на пресгрупи в ръцете на олигарси, които ги слагат в работа на своите ползи или тези на ръководещата власт ", добави тя.

В Чехия да вземем за пример немските вложители, които навлязоха на пазара след 1989 година и държаха до 80% от печатните медии в страната, последователно бяха сменени от локални предприемачи след финансовата рецесия през 2008 година

Владимир Севела може да свидетелства за съответните последствия от тези промени. Той е бил на срочен контракт във вестник " Млада фронта през днешния ден ", когато през 2013 година вестникът е платен от Андрей Бабиш, вторият най-богат чех и сегашен министър-председател на страната.

" В една публикация повдигнах въпроса за конфликтa на ползи и корупцията ", изяснява той. " Бабиш притежаваше вестника от шест месеца, основа партия, която реализира добър резултат на парламентарните избори, и стана финансов министър в тогавашното държавно управление, като сложи няколко души от персоналната си компания на основни позиции в изпълнителната власт. Аз писах за това. Дни по-късно ми беше казано, че вестникът прави оценка моята работа, само че договорът ми няма да бъде продължен. "

През декември 2017 година Бабиш става министър-председател, като в същото време има два вестника, една от най-големите частни радиостанции в страната и музикалния ефирен канал Ocko.
" Влошаването на изискванията, при които публицистите работят, е изключително ясно през последните 10 години. "
Паулин Адес-Мевел, началник на интервенциите на " Репортери без граници " за Европейски Съюз и Балканите

Положението в България е пагубно

Един от най-лошите образци за свободата на словото безспорно е България, която управлява ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз до края на юни. " Положението на пресата в моята страна е пагубно ", споделя Теодор Захов, ръководител на Съюза на издателите (съсобственик на " Икономедиа " - издател на " Капитал " и " Дневник ", бел. ред.). " Работата ни беше по-лесна, преди да се присъединим към Европейския съюз. "

След 2007 година над 80% от пресата в страната се управлява от олигарси. Между 2006 година и 2017 година страната е била намалена с 77 позиции в класацията за свободата на медиите в класацията на " Репортери без граници " - от 36-о през 2006 година до 113-о място през 2017 година

Ситуацията в Будапеща

В Будапеща първият закон за метаморфоза на публичните медии беше гласуван от Народното събрание през 2010 година Правителството на Виктор Орбан значително промени разпоредбите на медийната игра и си навлече доста предизвестия от Европейски Съюз. Нови закони принудиха на доктрина всички медии да се записват пред страната и да оферират " уравновесени " тематики. Създаден беше и медиен съвет, който да дава отговор за санкционирането на нарушаванията.

" В медиите всички са демократични ", съобщи унгарският министър председател. " Ако не желаете да сте подвластни от облика, който медиите основават, тогава би трябвало да изградите свои лични структури ", добави Орбан.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР