След убийството на Алексей Петров - правителството с проект на

...
След убийството на Алексей Петров - правителството с проект на
Коментари Харесай

Бивш шеф на НСО: Хората искат сигурност, не само службите я определят

След убийството на Алексей Петров - държавното управление с план на решение за приемане на Национален проект за противопоставяне на тероризма. Ще има ли някаква смяна и каква е била ролята на убития предприемач в службите?

" Не мога да кажа на 100%, че е имал релативно огромно въздействие, само че до известна степен това, което излиза в публичното пространство, е, че е имало някакво въздействие. До 2009 година сигурно, като консултант в ДАНС, по-късно не знам какви са били неговите връзки в службите. Твърди се, че е желал да се върне като ръководител на ДАНС. Но това, което излиза в пространството, са негови думи за неговото предпочитание, а дали това е щяло да се случи - не мога да кажа ", сподели някогашният шеф на НСО ген. Тодор Коджейков.

Според него причинителят на убийството няма да бъде оголен, а още по-малко поръчителят.

" Не познавам защитата на Алексей Петров, само че това, което се приказва в медиите и пространството, мога да кажа, че те са се съобразили с неговото искане да остане самичък, а за какво не са подхванали ограничения в дълбочина - не мога да кажа, има проверяващи органи. Предполагам, че те са разпитани. Има закон за частната охранителна активност, тя е доста по-различна от държавната охранителна активност, в тази ситуация НСО ", добави ген. Коджейков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него службите би трябвало да подредят целите си.

" Не единствено службите за сигурност дефинират сигурността на страната. Това са министерствата, стопанска система, спорт - безусловно целият аспект на нашия живот е определящ. Хората желаят сигурност, с цел да могат вечер да се разхождат умерено, да разхождат децата, младежите да се веселят. А проектът за противопоставяне на тероризма няма нищо общо с това, което си приказваме ", разяснява някогашният шеф на НСО.

" Случаят с основния секретар и взаимните обвинявания могат да бъдат избегнати в бъдеще. Един министър от служебното държавно управление има същите пълномощия, като министър, който е определен през Народното събрание и избори. Той може да назначава, може да уволнява. Министър-председателят се назначава от президента. Така че в случай че може да се реши този проблем и служебните държавни управления да не могат да уволняват министрите. Тогава към този момент няма да има такива проблеми ", показа ген. Тодор Коджейков.

Той е на мнение, че службите напоследък са извънредно подвластни.

" Заради това има демотивация в службите, тъй като професионализмът остава на последно място, а преди всичко е: " Аз познавам ", " Аз съм непосредствен до този ". Ако е назначен поради професионалните си услуги - прелестно, ние сме дребна страна, всеки се познава с някого. Парите също не са главния фактор, доста хора през годините, които са експерти, са работили за минимални заплащания. Всичките ние сме били стимулирани от това, че работим за България и жителите ", призна още ген. Коджейков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР