След твърденията на Канада, САЩ и Великобритания, че иранска зенитна

...
След твърденията на Канада, САЩ и Великобритания, че иранска зенитна
Коментари Харесай

САЩ, Франция и Канада се включват в разследването на катастрофата в Иран

След изказванията на Канада, Съединени американски щати и Англия, че иранска зенитна ракета е свалила украинския аероплан след излитането му от Техеран, управляващите в Иран поканиха в следствието и представители на Съединени американски щати и Франция (една от компаниите, произвели моторите е френска), а канадският екип от 10 души към този момент отпътува за Близкия изток (Канада няма дипломатически връзки с Техеран).

Иранските органи изрично отказваха да позволен американци до така наречен черни кутии на украинския боинг поради глобите на Съединени американски щати и напрегнатите връзки след ликвидирането на ген. Касем Солеймани в Ирак преди седмица. Днес те обявиха, че желаят сами да изтеглят информацията за това какво се е случило с 3-годишния аероплан и за какво починаха всичките 176 души на борда, съвсем всички от тях - иранци с друго поданство. В Иран има неодобрение от управляващите, че в нощта, когато са решили да отвърнат с ракетни удари по американски цели в Ирак, не са затворили столичното летище и част от въздушното пространство на страната, оповестява " Ройтерс ".

Достъпът до записите на данни и диалозите в кабината може да отнеме 1-2 месеца, а цялото следствие - 2 години, споделят от Иран. Ако поради повреждания на кутиите това е невероятно или прекомерно рисковано, може да бъде потърсена помощ от Русия, Канада, Франция или Украйна.

Официалната позиция на Техеран остава, че повода наподобява е повреда на мотор.

И след известията за ракетен удар - най-вероятно несъзнателен - в Киев президентът Володимир Зеленский сподели, че това е една от водещите версии и на Украйна, само че тя още не е потвърдена. Главният прокурор на страната изиска Канада да даде информацията си, която да помогне за наказателното следствие в Украйна.

Френската организация за авиационна сигурност ВЕА заяви, че се включва в следствието. Миналата година французите помогнаха след злополуката на боинг в Етиопия.

Американски представител сподели за " Ройтерс ", че разбор на данните от нощта на нещастието е посочил изстрелване на две занитни ракети в региона, детонация и рухването на горящия аероплан. Специалист от защитата разяснява, че не е изключено украинският пътнически боинк да е изглеждал като американски транспортен аероплан на радарите на Тор-М1 - ирански зенитни комплекси съветско произвеждане.

" Всички страни, които са имали свои жители на борда, могат да изпратят представители и призоваваме компанията " Боинг " да се включи със свои представители в следствието на черните кутии ", съобщи държавният представител Али Рабиел.

Националният ръб по транспортна сигурност на Съединени американски щати (NTSB) заяви, че е определил собствен представител за включване в следствието. От " Боинг " споделиха, че ще сътрудничат с NTSB.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР