След Турция, и Сирия поиска помощ от Европейския съюз за

...
След Турция, и Сирия поиска помощ от Европейския съюз за
Коментари Харесай

Засегнатите райони от земетресението в Сирия са извън правителствения контрол

След Турция, и Сирия изиска помощ от Европейския съюз за избавителните работи след земетресението, блъснало двете страни. Брюксел насърчи страните-членки да се отзоват. Вашингтон разгласи, че ще окаже помощ на сирийския народ, само че не и на режима в Дамаск, като работи единствено с локални неправителствени организации. Призив за интернационална помощ насочиха и Белите каски. Те работят в регионите под контрола на бунтовниците, които са и най-тежко засегнатите от стихията. До момента жертвите в Сирия са към 2700, ранените са два пъти повече.

Евросъюзът ще следи доста деликатно помощта за Сирия да доближава до нуждаещите се, без да бъде отклонявана, акцентира Еврокомисията. По нейни оценки страната се нуждае най-вече от помощ при спасяването на затрупани под отломките, както и от медикаменти, здравно съоръжение и храни. Природното злополучие утежни в допълнение така и така трагичната филантропична конюнктура след 10 години война в Сирия, показва Брюксел.



Германия също изрази подготвеност да окаже помощ, само че акцентира, че ще поддържа минимални контакти с управляващите в Дамаск. Практически цялата помощ на Съединените щати е ориентирана към северозападните региони на Сирия. Тя се показва в поддръжка на избавителните екипи и обезпечаване на заслон и храна за нуждаещите се. Най-тежко засегнатите региони там са отвън контрола на президента Башар Асад.

Антъни Блинкен - държавен секретар на Съединени американски щати: " В самата Сирия имаме финансирани от нас филантропични сътрудници, които координират животоспасяващата помощ. Ангажирани сме с оказването на тази помощ за народа на Сирия, по този начин както бяхме водещ филантропичен донор от началото на войната. Искам да подчертая, че тези фондове отиват при сирийския народ, а не при режима. Това няма да се промени ".

Хуманитарната организация Белите каски, която работи в зоната на злополучие и има опит от войната при спасяването на хора, съобщи, че се надпреварва с времето. Нуждае се от подготвени кучета и тежко съоръжение и изиска влизане на интернационалните избавителни екипи, тъй като затрупани хора не престават да издъхват под отломките. Кадрите са от тежко засегнатия град Джандарис в провинция Алепо.



Много от оживелите в Джандарис са изгубили фамилиите си:

Али ал Махмуд - оживял: " Таванът рухна върху нас. Останахме затрупани половин час, викахме за помощ. После пристигна братът на жена ми, той живее наоколо, и ни измъкна. По-малката ми щерка умря в ръцете ми, жена ми издъхна до мен. Оцеля другата ми щерка на две години и половина ".

Властите в бунтовническия Идлиб разказват ситуацията в региона като " пагубна ".

Мохамед Абдел Рахман - Правителство на спасението на Идлиб: Призоваваме арабските и мюсюлмански страни, филантропичните организации и интернационалните органи да поемат своята морална и филантропична отговорност пред лицето на тази злополука и да застанат зад сирийския народ в освободения север на Сирия.



фотоси: БГНЕС

Китай прикани Съединените щати неотложно да вдигнат едностранните наказания против Сирия. Сирийският дипломат в Пекин увери, че държавно управление ще поддържа всички сирийци, без да се управлява от политически пристрастия. Властите в регионите отвън държавен надзор обаче споделят, че до момента не са получили подпомагане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР